RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, BÄTTRE VECKODATA, KI SER LJUSNING (Direkt)

2020-08-13 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl Europa som USA fortsatte upp på torsdagen, med tyska räntor 3-4 punkter högre och den amerikanska tioåringen nära 0,70 procent. Europabörserna stod överlag på minus medan euron stärktes.

Räntorna steg tidigare i veckan inför stora emissioner av statsobligationer i USA, och fortsatte upp med bättre data än väntat. Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 963.000 förra veckan, en nedgång med 228.000 från föregående veckan och den lägsta nivån sedan mitten av mars. Fyraveckorssnittet minskade till 1,25 miljoner.

"Antalet nyanmälda arbetslösa är fortsatt högre än det var före pandemin och förblir en tydlig påminnelse om att denna återhämtning bara är början, men det känns bra att komma under miljonen", skrev Wells Fargo i en kommentar.

Antalet personer som fortsatte få bidrag har minskat till 15,5 miljoner, 9,4 miljoner ned sedan toppen i maj men fortsatt dubbelt så stort som under finanskrisen.

Fokus i närtid är fortsatt på om USA-kongressen ska kunna landa i en överenskommelse om nya stimulansåtgärder.

"Just nu tycks marknaden förbli stadig i sin tro att det kommer att nås någon form av kompromiss och aktierna fortsätta stiga bara på momentum", skrev BK Asset Management i en kommentar.

För varje dag som går börjar denna rörelse förlora ammunition och det blir allt mer upplagt för en korrektion.

Läget i förhandlingarna förblir kärvt och ingen tycks villig att kompromissa.

"Det gör att marginalerna blir allt mindre för att den amerikanska ekonomin ska kunna återhämta sig starkt under slutet av året, om konsumenterna inte får finansiellt stöd när inkomsterna från arbetslöshetsstöd sinar och jobbutsikterna fortsatt begränsade", skrev de.

Många företagsstödprogram löper ut i september och småföretagen kan då stå inför nya behov att varsla.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, sade att Demokraterna och Trump-administrationen står långt ifrån varandra i samtalen, men att de är redo att återstarta dessa om motparten är redo att ta processen på allvar.

Donald Trump anklagade å sin sida Demokraterna för att inte vilja förhandla om ett stödpaket.

Demokraterna har förordat ett större paket om 3,5 miljarder dollar, med bland annat stöd till delstaterna, medan Republikanerna vill se ett mer begränsat paket om 1 miljard dollar.

Flera Fed-ledamöter har betonat vikten av att finanspolitiken fortsätter att ge stöd under coronakrisen.

"Kongressen måste bygga en större bro… nu när vi vet att coronaviruset inte ligger bakom oss och vi befinner oss i detta en längre tid än vi hade hoppats", sade Mary Daly, Fed-chef i San Francisco, på onsdagen enligt Wall Street Journal.

Eric Rosengren, Fed-chef i Boston, sade att begränsade eller osammanhängande åtgärder för att kontrollera viruset inte bara ökar riskerna för sjukdom utan även förlänger den ekonomiska nedgången. Ett för tidigt lättande av restriktioner "skadar såväl ekonomin som folks hälsa", sade han.

Svenska räntor steg 1-4 punkter, medan kronan stärktes 5 öre till 8:65 mot dollarn men tappade något till 10:26 mot euron.

Inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer var stabila på lång sikt i augusti, enligt Kantar Sifo Prosperas mätning, som genomfördes innan det högre utfallet än väntat för juliinflationen.

Mätt som KPIF väntas inflationen vara 1,0 procent om ett år, 1,4 procent om två år och 1,7 procent om fem år, vilket är en uppgång med 0,2 procentenheter på ett års sikt men oförändrat på två och fem års sikt från julienkäten.

Konjunkturinstitutet presenterade en uppdaterad bedömning och skriver upp sin BNP-prognos till -4,8 procent i år, från -5,4 procent i juniprognosen.

KI noterade att BNP-nedgången andra kvartalet var i linje med vad som väntats, och coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av näringslivet. Men det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen. Mildrade nedstängningar i euroområdet gynnar exportnäringen, medan åtgärder för att stödja näringslivet och hålla uppe sysselsättningen bidragit till att bromsa uppgången i arbetslösheten.

Lågkonjunkturen förblir ändå djup och arbetslösheten når i vinter 10 procent. Inflationen förblir låg men Riksbanken väntas inte sänka reporäntan ytterligare, trots den djupa lågkonjunkturen och de svaga inflationsutsikterna.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -