På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TESLA
VIKANDE FÖRSÄLJNING I EUROPA PÅ MARKNAD SOM VÄXER (Direkt)

2020-08-12 14:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbiltillverkaren Teslas försäljning minskade i Europa under juli. Leveranserna föll i alla av regionens större elbilsmarknader, samtidigt som den amerikanska biltillverkaren prioriterade sin hemmamarknad.

Det rapporterar branschmediet Automotive News Europe.

Tesla tappar marknadsandelar på en elbilsmarknad som växer snabbt. Ett tecken på det är att Renault Zoe passerat Teslas Model 3 som Europas bäst säljande bil under det gångna halvåret. Drivande faktor är att europeiska myndigheter ökat elbilssubventionerna för att stimulera efterfrågan och minska koldioxidutsläppen.

Försäljningen av batteridrivna personbilar i Europa ökade med 34 procent till 217.495 i den första halvan av året, enligt data från JATO Dynamics. Teslas försäljning i Europa minskade under samma period med 18 procent till 37.251.

Teslas försäljningstrend kan ses mot bakgrund av att allt fler köpare i Tyskland och Frankrike, kontinentens största passagerbilsmarknader, väljer elbilar efter att länderna ökat subventionerna och dessa är nu bland de mest generösa i världen.

I Tyskland föll antalet registrerade Teslabilar med 67 procent till 203 i juli jämfört med samma period motsvarande år, enligt data från Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Under samma period ökade antalet registrerade elbilar med 182 procent och uppgick till 5,3 procent av det totala antalet registrerade bilar.

Den billigaste versionen av Teslas Model 3, som kostar 39.999 euro, är berättigad 9.000 dollar i stöd i Tyskland. I hela det första halvåret föll det amerikanska bolagets försäljning i landet med 22 procent.

I Frankrike registrerades endast 119 Model 3, Teslas populäraste modell, i juli, efter att 620 registrerats i juni, enligt Comité des constructeurs français d'automobiles (CCFA).

Tesla var dock den enda tillverkaren som lyckades öka försäljningen i det första halvåret, enligt den franska tidskriften L'Argus, med en ökning på 7,5 procent jämfört med 2019.

Den minst dyra versionen av Model 3, som har ett pris på 49.600 euro i Frankrike, subventioneras genom en skrotpremie för äldre bilar. Tesla får dock inga stöd utöver det i landet, då endast bilar med ett inköpspris under 45.000 euro är berättigad stödet.

I norra Europa, däribland Norge som är en av det amerikanska bolagets historiskt viktigaste marknader, har försäljningen minskat radikalt, enligt offentliga data. I Norge och Sverige föll försäljningen med 93 respektive 98 procent. I Nederländerna föll försäljningen samtidigt 94 procent.

Tesla rapporterar ingen egen försäljningsstatistik över regionerna.

Den amerikanska biltillverkaren fokuserar dock allt mer på den europeiska marknaden genom byggandet av en fabrik i närheten av Berlin. Enligt Tesla är målsättningen att fabriken ska stå klar i mitten av nästa år.Tesla Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -