RÄNTOR/VALUTOR
LITEN KRONEFFEKT AV STARKT KPI-UTFALL (Direkt)

2020-08-12 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn stärktes mot yenen under onsdagen, räntor steg och börserna var överlag högre medan Stockholmsbörsen sjönk.

Ränteuppgången i USA började på tisdagen inför en emission på onsdagen. Rörelsen innebar även att guldet sjönk i en relativt dramatisk rörelse efter flera veckor av stadig klättring.

Säljpressen på guldet avtog först under onsdagsmorgonen och som lägst nåddes nivåer strax över 1.860 dollar per uns, efter att ha handlats cirka 200 dollar högre i slutet av förra veckan.

Svensk KPIF steg 0,2 procent i juli jämfört med föregående månad enligt SCB, och var upp 0,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en oförändrad utveckling mot månaden före respektive +0,3 procent från året före väntat.

SCB noterade att högre priser för hyrbilar utgjorde det största bidraget till månadsförändringen i juli. Högre livsmedelspriser, framför allt på grönsaker, tillsammans med prisuppgångar för drivmedel och rekreationstjänster bidrog också uppåt.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson sade att den högre inflationen än väntat stärker synen att Riksbanken inte kommer att sänka räntan ned på minus.

"En inflationstakt exklusive energi på 1,5 procent är goda nyheter för Riksbanken", sade han med tillägg om att årets inflationssiffror är hoppiga samt svårtolkade.

Trots att inflationen överträffade både marknadens och Riksbankens förväntningar i juli finns utmaningar mot 2-procentsmålet.

"Bilden om att Riksbanken inte kommer att sänka räntan har om något stärkts. Vår prognos är att Riksbanken håller räntan på noll över hela 2021. Men det går inte att utesluta att räntan faktiskt sänks när ekonomin börjar normaliseras", sade Torbjörn Isaksson.

Men när pandemin lagt sig kommer Riksbankens fokus mer att återgå mot mer normala faktorer för penningpolitiken som faktisk inflation och inflationsförväntningar. Trots en högre inflation än förväntat i juli utgör låga löneökningar och en starkare krona övergripande utmaningar för Riksbanken.

Trots en högre inflationstakt än väntat var reaktionen i kronan måttlig initialt. Sammantaget stärktes kronan 4 öre mot såväl euro som dollar jämfört med nivåerna vid tisdagens stängning.

Ett KPI-utfall kom också från USA på onsdagen. Konsumentpriserna i USA steg 0,6 procent i juli jämfört med månaden före och kärn-KPI steg 0,6. Inflationstakten var 1,0 procent och kärninflationen var 1,6 procent.

ING skrev att det efter tisdagens starka PPI-utfall fanns viss risk på uppsidan, men att storleken i uppgången på kärnmåttet var en överraskning.

"Vi ser det dock mer som en upplösning av effekter orsakade av nedstängningar snarare än en signal om en meningsfull ökning av pristrycket på medellång sikt", skrev ING.

Dollarn stärktes under dagen mot yenen, även om den gav tillbaka en del av rörelsen efter KPI-utfallet och vid svensk stängning handlades USD/JPY vid 106:83. Mot euron tappade dollarn under dagen och handlades kring 1:1784 vid svensk stängning.

Nya Zeelands centralbank, RBNZ, lämnade styrräntan oförändrad på 0,25 procent på onsdagen samtidigt som QE-programmet utökades till 100 miljarder NZD från 60 miljarder.

Nya Zeeland har varit framgångsrika i sin hantering av coronaviruset och kunnat lätta på restriktioner på flera håll, vilket underlättat för den ekonomiska återhämtningen.

Centralbanken noterade dock att den globala störningen mot ekonomin till följd av pandemin håller i och en betydande förändring av de globala och inhemska ekonomiska utsikterna är fortsatt beroende av virusets begränsning.

"Vilket är särskilt osäkert, vilket visats i dag genom återinförandet av sociala restriktioner i Nya Zeeland", skrev RBNZ.

Nya Zeeland rapporterade under tisdagen första fallen av coronavirus på över 100 dagar och nya restriktioner infördes under onsdagen.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -