PROGNOS
KPIF-INFLATION VÄNDE NER IGEN I JULI - INF (OMS) (Direkt)

2020-08-12 05:31

(sändes första gången 7/8)

STOCKHOLM (Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas ha sjunkit i juli, i hög grad drivet av att energipriserna sjönk tillbaka efter uppgången i juni, men den väntas ändå ha varit något högre än vad Riksbanken antog i juli-prognosen.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 0,3 procent i juli, från 0,7 procent i juni. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, väntas samtidigt ha sjunkit till 1,2 procent från oväntat höga 1,3 procent i juni.

Prognos juli (%)            Infront    Riksbanken         juni
==============================================================
KPI m/m                        0,0                         0,6
KPI y/y                        0,3                         0,7
KPIF m/m                       0,0                         0,6
KPIF y/y                       0,3           0,0           0,7
KPIFXE, y/y                    1,2           1,1           1,3
==============================================================

Olle Holmgren och Marcus Widén, chefsstrateg respektive Sverige-ekonom på SEB, skriver i ett kundbrev att de räknar med att KPIF-inflationen sjönk "markant" i juli, och därmed reversera delar av överraskningen på uppsidan från i juni.

"En vändning av den kraftiga uppgången i energipriserna i juni är den viktigaste drivkraften för lägre inflation. Dessutom väntas livsmedelspriserna stiga mindre än normalt i juli och signifikant mindre än i juli förra året", skriver SEB-ekonomerna.

De ser dock större osäkerhet i prognosen för KPIF exklusive energi, men priserna på kläder och skor steg signifikant mer än normalt i juni och de kan därför väntas sjunka tillbaka mer än normalt i juli. Tjänstepriserna kan däremot ha stigit med stöd av att hotellpriserna väntas ha vänt upp efter stora nedgångar under våren.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, räknar också med att energipriserna återigen var den starkast bidragande orsaken till fluktuationerna i inflationen i juli.

"Elpriserna föll och nätavgifterna sänktes, vilket drar ned KPIF-inflationen", skriver han.

Torbjörn Isaksson anar dock att tjänsteprisinflationen kan ha vänt ner i juli, från en oväntat hög nivå i juni, exempelvis väntas priserna för biluthyrning ha vänt ner den senaste månaden.

Nordeas prognos bygger vidare på antagandet om att närmare 3 procent av KPIF-korgen fortsatt "imputeras" i juli-statistiken, givet svårigheterna att hitta "riktiga" priser.

SEB-ekonomerna påpekar dock att SCB kan ha valt att använda faktiska priser på åtminstone internationella flygresor i juli eftersom resandet ökat något under sommaren, även om det ännu är långt under normala nivåer.

"De faktiska priserna kommer troligen ha varit relativt höga eftersom utbudet troligen var lägre än efterfrågan. Detta är en uppåtrisk för juli-prognosen", skriver Olle Holmgren och Marcus Widén.

SCB publicerar KPI för juli onsdagen den 12 augusti, klockan 9.30.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Fredrik Gustavson

Infront Data


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -