BÖRSEN
VÄNTAS STARTA TISDAGENS HANDEL UPPÅT (Direkt)

2020-08-11 08:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt på tisdagen efter stigande kurser i USA, undantaget Nasdaq, och i Asien.

Omkring klockan 8.40 var terminen för tyska DAX 0,9 procent upp samtidigt som franska CAC 40 i Paris noterades 0,8 procent högre. För Stockholmsbörsens OMXS30-index pekade förhandeln hos IG Markets på en öppning med 0,7 procent upp.

I måndagens USA-handel steg Dow Jones storbolagsindex 1,3 procent och det bredare S&P 500-indexet med 0,3 procent högre. Teknikorienterade Nasdaqs kompositindex sjönk däremot 0,4 procent.

De asiatiska börserna var också upp på tisdagen. Investerare skakade för tillfället av sig oro för ökade spänningar mellan USA och Kina. Nikkei 225 noterades på morgonen på plus 1,8 procent efter att Japan hållit helgstängt på måndagen. Tekniktunga Hangseng-indexet i Hongkong steg 2,3 procent och Shanghai med 0,4 procent.

Bland tisdagsmorgonens rapporter redovisade ljudboksföretaget Storytel ett ebitda-resultat om -37,8 miljoner kronor för det andra kvartalet (-78,6) och en nettoomsättning på 554 miljoner kronor (402). Streamingintäkter och antalet betalande abonnenter i andra kvartalet var kända. För helåret väntas streamingintäkterna uppgå till 1,9 miljarder kronor, här låg den tidigare uppgivna prognosen i spannet 1,9 till 2,0 miljarder kronor. Även intäkttillväxten justeras ned till 32 procent jämfört med det tidigare spannet 32-35 procent.

Spelutvecklaren Paradox resultat efter skatt ökade till 155 miljoner kronor i andra kvartalet (120) och nettoomsättningen till 465 miljoner kronor (387).

Antal aktiva kunder för nätmodehandlaren Zalando, delägd av Kinnevik, växte i andra kvartalet med 28 procent jämfört med motsvarande period i fjol, visade delårsrapporten. Försäljningstillväxten på 27,4 procent och det justerade rörelseresultat på 212 miljoner euro låg inom det preliminära intervall som Zalando släppte i mitten av juli.

Oljebolaget Tethys Oils genomsnittliga produktion under andra kvartalet 2020 uppgick till 10.600 fat olja per dag, lägre än tidigare kvartal till följd av effekterna av coronapandemin. Produktionsbegränsningar till följd av pandemin kvarstår, men Tethys Oils produktion kommer sannolikt att fluktuera från månad till månad, skriver vd Magnus Nordin i delårsrapporten.

Diamantproducenten Lucara Diamond redovisade sen måndagskväll ett resultat efter skatt på -13,9 miljoner dollar för andra kvartalet (+0,7). Den fullständiga effekten av covid-19 på Lucaras verksamhet och produktion för 2020 är fortfarande mycket osäker och därför fortsätter bolaget att inte ge någon prognos för helåret, står det i rapporten.

Det danska vindkraftbolaget Vestas Wind rörelseresultat på 34 miljoner euro hamnade under förväntningarna i Infronts sammanställning, men nettomsättningen högre. Vestas sänker sin marginalprognos men upprepar omsättningsprognosen.

Rekommendationer

* Danske Bank Markets höjer sin rekommendation för Boliden till köp från behåll. Riktkursen sätts till 290 kronor.

Makroagenda

* SCB: AKU 2 kv kl 9.30

* Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00

* USA: NFIB småföretagsindex juli kl 12.00

* USA: PPI juli kl 14.30

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* Ryssland: BNP (prel) 2 kv kl 15.00

* Olja: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Zalando SE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -