USA
TRUMP GÅR VIDARE MED STIMULANSÅTGÄRDER PÅ EGEN HAND (Direkt)

2020-08-10 05:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump har genom en exekutiv order beslutat om att ge 300 dollar per vecka i extra arbetslöshetsstöd och uppmanat delstater att bidra med ytterligare 100 dollar per vecka.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Beslutet kom efter att samtalen i kongressen om ett extra stimulanspaket har brutit samman. Demokraterna har velat se ett större paket om 3.500 miljarder dollar medan Republikanerna förordrat ett mindra på 1.000 miljarder dollar.

Det tidigare arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka löpte ut den 31 juli.

Donald Trump uppgav att stödet har minskats för att ge ett incitement för de arbetslösa att komma tillbaka till arbete.

Stödet kommer att betalas ut via Disaster Relieff Fund, och gäller till den 6 december eller tills fondens medel understiger 25 miljarder dollar. Fonden har i nuläget 70 miljarder dollar.

Beslutet var ett av fyra genom exexutiv order. De andra ska hitta finansiellt stöd för att förhindra vräkningar (men inget generellt moratorium), ett tillfälligt uppskjutande av löneskatter för inkomster upp till 100.000 dollar per år (till årsskiftet) samt lättnader i återbetalning av studentlån.

Företrädare för Demokraterna kritiserade Trumps åtgärder och betonade att det endast är kongressen som kan skjuta till nya pengar.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade till Fox News att Trumps åtgärder var "svaga och okonstitutionella". De behöver i stället kommer överens och mötas halvvägs.

"Vi behöver gör det bästa för det amerikanska folket", sade hon.

Finansminister Steven Mnuchin sade att de är redo att diskutera igen om Demokraterna presenterar nya idéer och är redo att kompromissa.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -