Alzinova
Både Bioarctic och Alzinova ställer sig positiva till BLA-godkännandet för aducanumab (Finwire)

2020-08-10 17:08
Både Bioarctic och Alzinova ställer sig positiva till BLA-godkännandet (biologisk licensansökan) för aducanumab, enligt två kommentarer till fredagens stora nyhet.

Det var i fredags som Biogen och Eisai fick beskedet från FDA, som nu ska avgöra om läkemedlet får säljas på den amerikanska marknaden. Biogen som har ett marknadsvärde på nästan 50 miljarder dollar steg över 11 procent på beskedet.

Forskningsbolaget Bioarctics kommunikationschef Oskar Bosson säger i en kommentar att det är givetvis positivt att det konkurrerande läkemedlet erhåller detta godkännande för en prioriterad myndighetsgranskning.

Han förklarar inledningsvis att det är positivt först och främst för patienterna, givet att det inte finns något sjukdomsmodifierande läkemedel på marknaden idag mot Alzheimers.

Bioarctics samarbetspartner Eisai driver utvecklingen av en annan läkemedelskandidat, BAN2401, för behandling av Alzheimers. Bioarctic-aktien reagerade något positivt i fredags på beskedet.

Det kan också öppna vägen för flera sjukdomsmodifierande behandlingar på området, menar Bosson. Även om Bioarctic har en mer specifik mekanism, då den riktar in sig på de toxiska formerna av amyloidbeta, bör man gynnas av ett eventuellt godkännande då båda substanserna utgår ifrån amyloidhypotesen.

Aducanumab använder sig av så kallad titrerad dosering, vilket innebär att dosen skalas upp till måldosen. Detta skiljer sig från BAN2401 där högsta dosen kan ges direkt, med effekt redan efter sex månader och med en mer gynnsam biverkningsprofil, enligt kommunikationschefen. Det visades i en fas 2b-studie.

På frågan om hur BAN2401 står sig relativt i konkurrensen när det kommer till säkerhetsdata svarar kommunikationschefen att man troligtvis har den bästa säkerhetsprofilen av de projekt som nu befinner sig i Fas 3.

Alzinovas vd Kristina Torfgård vidhåller också att nyheten är väldigt positiv för dem själva och deras kandidat ALZ-101.

"Vi ser mycket positivt på denna nyhet och detta stärker amyloid beta-konceptet och ett oligomer-specifikt vaccin som vi arbetar med. Vaccinet ALZ-101 kommer vara mer specifikt riktat mot de neurotoxiska oligomererna och därmed är vårt mål att få en mer effektiv behandling med mindre biverkningar", förklarar Torfgård i en kommentar.

I likhet med Bosson lyfter bolagschefen frågan om patientnytta. Att aducanumab får en prioriterad granskning anses vara mycket lovande både för patienter med Alzheimes sjukdom men även framtida terapier framförallt inom forskningsområdet amyloid beta.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Alzinova - I dag

{point.key}

BioArctic B - I dag

{point.key}

Biogen - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -