RÄNTOR/VALUTOR
DÄMPAD RISKAPTIT, STARKARE DOLLAR, RÄNTOR NED (Direkt)

2020-08-06 16:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn återhämtade sig på torsdagen medan amerikansk jobbstatistik uppvisade en blandad kompott. Räntor drog nedåt och vaksamheten noterades även på börsmarknaden med ögon riktade mot virusutvecklingen.

Vid torsdagens svenska stängning var kronan 6 öre svagare mot dollarn till 8:71, jämfört med samma tidpunkt på onsdagseftermiddagen, medan den samtidigt var ett par öre försvagad mot euron till 10:31.

Dollarn stärktes till 1:1840 mot euron, efter att på torsdagsmorgonen kortsiktigt ha försvagats över 1:19-nivån. Dollarindex var nere och vände på tvåårslägsta nära 92:50.

Den veckovisa amerikanska jobbstatistiken visade på ett oväntat fall i antalet nyanmälda arbetslösa under 1,2 miljoner i förra veckan, mot förväntan om en nivå som låg kvar omkring 1,4 miljoner. Detta faktum hjälpte USA-terminerna tillbaka upp på svagt plus efter viss nedgång inför.

På onsdagen noterades en mindre sysselsättningsökning än väntat i ADP:s jobbrapport inför den officiella jobbrapporten för juli på fredagen.

Något före veckojobbstatistiken på torsdagen släppte Challenger, Gray & Christmas en bekymrande varselstatistik för juli. Varslen ökade till nära 263.000, från dryga 170.000 i juni. Det innebar 576 procent högre varseltal i USA jämfört med i juli 2019. Till och med juli har varslen varit 212 procent fler, jämfört med januari till juli i fjol. Den allra största delen av årets varsel har kommit inom amerikansk hotell-, restaurang- och nöjessektor, följt av detaljhandeln.

"Upprepade nedstängningar för att stävja virusutbrottet är ett fortsatt hot mot en redan svag arbetsmarknad. Utan effektiv virusbegränsning finns det fortfarande risker mot återhämtningen från fortsatta jobbförluster som ytterligare sänker inkomster och konsumtion", sade Rubeela Farooqi, USA-chefekonom på High Frequency Economics, till Reuters.

Trots ett minskat antal nyanmälda arbetslösa är antalet amerikaner med a-kassa fortsatt nära dubbelt så många som högstanivåerna under finanskrisen, påminde Chris Rupkey, chefekonom på MFUG, för Marketwatch.

Ett ökat antal virussmittade i USA minskar hoppet om en snabb återhämtning för den amerikanska ekonomin. Samtidigt har landets politiker svårt att komma överens om stimulanser och relationerna med Kina är frostiga, tillade Marketwatch kring anledningar om varför investerare var försiktiga.

Bloomberg skrev att ett ökat antal virusfall i Europa hotar möjligheterna till en snabb återhämtning även här. För första gången på cirka tre månader rapporterade Tyskland mer än 1.000 nya covid-fall under en enskild dag. De konstaterade virusfallen ökar därutöver i länder som Spanien och Frankrike.

I det dämpade riskklimatet drog tysk tioårsränta ned 4 punkter till -0,55 procent medan svensk motsvarighet var ned 3 punkter till -0,11 procent. Periferiräntor var ned i samma härad, på torsdagen lyckades Spanien emittera obligationer med flera olika löptider till lägre räntor än vid närmast föregående motsvarande auktioner.

Den turkiska liran tappade 3 procent till ny rekordsvag nivå mot dollar på torsdagen och marknadsaktörer spekulerade i att landets centralbank kommer att behöva höja räntan för att lätta på säljtrycket i valutan. Under 2020 har räntan sänkts till 8,25 från 12 procent och centralbanken har misslyckats med försök att stabilisera valutan genom interventioner.

Dollarn var netto i stort oförändrad mot den säkra hamnen yen mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen. Den amerikanska valutan försvagades något gentemot pundet som även stärktes till 0:90 mot euro. Detta sedan Bank of England lämnat räntan oförändrad på 0,1 procent kombinerat med bibehållet mål för tillgångsköp. Policykommittén (MPC) uppgav att det ekonomiska läget fortsatt noga kommer att bevakas och BOE är redo att justera policyn vid behov.

MPC kommer också att fortsätta utvärdera alla lämpliga verktyg, bland dem negativa räntor. Kommittén avser däremot inte att strama åt penningpolitiken "förrän det finns klara bevis för betydande framsteg mot att få bort de lediga resurserna och nå inflationsmålet på 2 procent".

"En räntehöjning är många mil bort och sparare kommer att fortsätta se usel avkastning på likvider", sade Laura Suter, analytiker på AJ Bell, till Dow Jones som inte ansåg att det går att utesluta negativa räntor.

Lee Hardman, analytiker på MUFG Bank, sade att "avsaknaden av en stark signal till förmån för negativa räntor öppnar dörren för ytterligare pundförstärkning i närtid".

Brittiska tvåårsränta låg likt vid onsdagens stängning kvar omkring -0,05 procent. Svenska, tyska och amerikanska motsvarigheter drog ned 1 till 2 punkter.

Efter onsdagens svenska BNP-indikator för det andra kvartalet som var svagare än väntat visade aktivitetsindikatorn från SCB på en ökning om 2,4 procent i juni jämfört med i maj. Jämfört med juni 2019 var nedgången 6,5 procent främst drivet av ett kraftigt fall i hushållens konsumtion. Torbjörn Isaksson på Nordea skrev i en kommentar att detta pekar mot att ekonomin började att vända upp i juni men att uppgången var "modest" jämfört med de senaste månadernas "stora fall".

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -