Kina
Kina och Ryssland samarbetar för att minska beroendet av dollarn (Finwire)

2020-08-06 11:08
Kina och Rysslands samarbete för att minska beroendet av dollarn har nu börjat materialiseras på riktigt i handelstransaktionerna mellan länderna. Vissa experter menar att denna utveckling kan resultera i en "finansiell allians" mellan länderna. Det rapporterar Nikkei Asian Review.

Under det första kvartalet föll dollarns andel i handelstransaktioner mellan de två länderna under 50 procent för första gången.

Samtidigt noterades euro på en rekordnivå om 30 procent av transaktionerna, medan de nationella valutorna noterades också för ett rekord om 24 procent.

Anledningen är att varje transaktion som inbegriper den amerikanska valutan behöver clearas vid något tillfälle av en amerikansk bank. Det innebär att den amerikanska regeringen kan tvinga banken att stoppa vissa transaktioner.

Kina och Ryssland har en uttalad ambition att minska beroendet - senast förra året slöt länderna ett avtal för att ersätta dollarn. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, givet att dollarn erbjuder ett antal fördelar som ingen annan valuta har lyckats replikera.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -