BÖRSEN
TERMINER OMKRING NOLLAN, NOLATO GÖR MILJARDFÖRVÄRV (Direkt)

2020-08-06 08:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att öppna omkring nollstrecket på torsdagsmorgonen. I nyhetsflödet märktes ett förvärv i miljardklassen från Nolato, samtidigt som turbulensen i Brighters styrelse har fortsatt. På rapportfronten har danska Novo Nordisk visat korten.

Omkring klockan 8.30 var terminen för tyska DAX ned 0,1 procent, samtidigt som motsvarigheten CAC 40 i Paris var ned 0,5 procent. För Stockholmsbörsens OMXS30-index pekade förhandeln hos IG Markets på en öppning 0,1 procent lägre.

Investerare fokuserar på förhandlingarna om nästa stimulanspaket i USA. Partierna är långt ifrån en överenskommelse och enligt rapporter är de nu alltmer pessimistiska kring huruvida de kommer nå ett avtal innan fredagen, som de själva satt som deadline.

Bland svenska bolagsnyheter har platskomponenttillverkaren Nolato förvärvat amerikanska GW Plastics för cirka 2 miljarder kronor. Det köpta bolaget omsätter cirka 1,8 miljarder kronor och har en ebita-marginal kring 7 procent.

"Genom förvärvet erhålls betydande volymer och en stark position på den nordamerikanska kontinenten inom affärsområde Medical Solutions, vilket medför ytterligare tillväxtmöjligheter samtidigt som relationen till befintliga kärnkunder stärks", motiverade Nolato.

Turbulensen i vårdutvecklingsbolaget Brighters styrelse fortsätter, trots att nya ledamöter valdes in på extrastämma så sent som förra veckan. Nu har den nyinvalda Sofia Landström hoppat av.

"Mindre än en vecka efter att ha blivit vald av Brighters extrastämma till styrelsemedlem i bolaget har Sofia Landström per mejl meddelat att hon lämnar sitt uppdrag. Hon angav som orsak att Håkan Nyberg inte blivit invald som styrelseordförande", skrev bolaget i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Sensys Gatsos största ägare, Gatso Special Products BV, som kontrolleras av familjen Gatsonides, har sålt 8 miljoner aktier för totalt cirka 12,3 miljoner kronor. Familjens innehav minskar i och med försäljningen till 155 miljoner aktier, motsvarande 18,0 procent av kapital och röster.

Morgonens rapportskörd har varit tunn men ett aktuellt bolag var Novo Nordisk. Det danska läkemedelsbolaget rörelseresultat blev 13.838 miljoner danska kronor för det andra kvartalet (13.452). Enligt Infront Datas snittprognos väntades 13.467 miljoner. Bolaget bedömer nu att rörelseresultat ska stiga med 2-5 procent under 2020 vid oförändrade valutakursrörelser (CER). Bolagets tidigare bedömning var en ökning med 1-5 procent.

Emil Mattsson +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


Nolato B - I dag

{point.key}

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -