RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER I VÄNTAN PÅ PMI-UTFALL (Direkt)

2020-08-05 06:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna håller sig relativt oförändrade på onsdagsmorgonen jämfört med gårdagens svenska stängning. Dollarn har försvagats mot euron, kronan såväl mot yenen. Asienbörserna lyser till stor del grönt, där den japanska börsen dock ser en nedgång.

Guldet handlas på sin högsta nivå någonsin där den lyckades att bräcka 2.000-strecket på tisdagskvällen.

"Den underliggande orsaken till detta är osäkerthet", sade fondförvaltaren, George Cheveley. "Det är en osäkerhet ifall världen faller in i en recession nästa år eller om den återhämtas med hjälp av stimulansfinansiering", tillade han.

Vid tisdagskvällen blev det känt att USA och Kina ska den 15 augusti diskutera Kinas följsamhet angående det bilaterala handelsavtalet som länderna kom överens om tidigare i år.

Handelsavtalet är ett av få gemensamma intressen som de två stormakterna har efter en tid av försämrade relationer och ökade spänningar.

Fokuset på mötet kommer främst att omfatta det så kallade Fas 1-avtalet som inkluderar Kinas åtaganden till att öka sina importer från USA med 200 miljarder dollar över två år. Något som i nuläget ser ut att bli svårt att uppfylla.

Den amerikanska finansministern, Steven Mnuchin, sade att Vita huset och Demokraterna siktar mot att nå en överenskommelse angående det nya stimulanspaketet till slutet av den nuvarande veckan.

"Just nu är vi inte nära en överenskommelse, men vi försökte att komma överens om en tidsplan", sade han efter ett möte med representanthusets talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer på tisdagen.

Mnuchin och Vita husets stabschef, Mark Meadows, sade att Republikanerna kan gå med på en förlängning av betalningsanstånden för individer som riskerar att bli vräkta från sin bostad, till slutet av året. Även har ett kompletterande förslag angående arbetslöshetsbidragen framlagts från den Republikanska sidan.

Under natten till onsdagen publicerades PMI-siffror från Kina och Japan.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 54,1 i juli jämfört med 58,4 i juni. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn sjönk till 54,5 i juli jämfört med 55,7 i juni.

Nedgången beror främst på en fallande efterfrågan från de utländska marknaderna till följd av att en ökad smittspridning har noterats i många länder. Däremot befinner sig indexet fortfarande inom det expansiva territoriet, skriver Dow Jones.

Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 45,4 i juli jämfört med 45,0 i juni. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 44,9 i juli jämfört med 40,8 i juni.

Yenen handlas något starkare mot dollarn under onsdagsmorgonen. Även handlas den japanska tioårsräntan kring 1 punkt lägre jämfört med gårdagens svenska stängning.

Onsdagens makroagenda är tät med PMI-släpp från euroområdet såväl som USA, där investerare inväntar positiva utfall.

Här hemma står BNP för det andra kvartalet i fokus. Även här inväntas PMI-utfall.

Det svenska BNP-tappet förutsätts ha varit historiskt stort i det gångna kvartalet till följd av coronavirusets ekonomiska inverkan. Efter ett oväntat svagt plus i det första kvartalet pekar Infront Datas snittprognos mot ett BNP-fall om 7,6 procent under det andra kvartalet.

Det skulle trots allt innebära en något bättre utveckling än Riksbankens senaste prognos om -8,8 procent jämfört med det första kvartalet samt en beskedligare nedgång jämfört med länder som exempelvis Tyskland och USA.

Fokus ligger dock på takten i återhämtningen snarare än hur stort det ekonomiska tappet var i det andra kvartalet. Nordea framhäver att det är "för tidigt att säga om den svenska ekonomin har tjänat på de relativt milda restriktionerna". Det beror även på hur vår återhämtning blir relativt andra länder.

             onsdag kl 06.30 (tisdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    8:7075  (8:7672)  EUR/USD    1:1815  (1:1737)
EUR/SEK   10:2901 (10:2888)  USD/JPY    105:59  (105:97)
Jp obl 2    -0,13   (-0,13)  Jp obl 10    0,01    (0,02)
Ty obl 2    -0,72   (-0,71)  Ty obl 10   -0,56   (-0,55)
US obl 2     0,11    (0,11)  US obl 10    0,51    (0,52) 

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -