RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER I VÄNTAN PÅ BESLUT FRÅN KONGRESSEN (Direkt)

2020-08-04 16:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor handlades svagt nedåt vid den svenska stängningen, där tioårsräntan visade en nedgång på 2 punkter till -0,11 procent. Även europeiska räntor handlades nedåt där den tyska tioårsräntan såg en nedgång med 4 punkter till -0,55 procent. Kronan handlas relativt oförändrat såväl mot dollarn som mot euron mätt från gårdagens svenska stängning.

Guldet handlades fortsatt högt kring 1.975 dollar per uns och förväntas att stiga. Dock har prisrörelser i guldet tenderat att överdrivas enligt Fergal O'Connor, ekonom på University College i Cork, som pekar på hur guldpriserna steg under finanskrisen mellan 2008 och 2011.

"Det fortsatte upp till dess att det var väldigt tydligt att amerikansk ekonomi långsamt skulle återhämta sig och det inte skulle bli någon inflation. Jag tror att vi är i den allra första början av guldprisets uppåt-momentum", sade han.

Vid tisdagsförmiddagen publicerade Eurostat statistik för euroområdets producentpriser som steg med 0,7 procent i juni jämfört med föregående månad. På årsbasis sjönk producentpriserna med 3,7 procent. Utfallet låg i linje med analytikernas förväntningar.

Inom euroområdet noterades även en nedgång av antalet arbetslösa i Spanien med 90.000 i juli. En minskning som motsvarar 2,3 procent och som är den första nedgången sedan pandemins start i februari.

Efter de senaste dagarnas tämliga positiva ekonomiska data varnade chefekonomen för ECB, Philip Lane, för att en inte ska dra för många slutsatser och att en ökad global smittspridning av coronaviruset kommer att väga tungt på konsumenter och företag en tid framöver.

Här hemma publicerade Konjunkturinstitutet sin extramätning bland företag som visade att en mindre andel företag upplever en minskad omsättning på grund av coronapandemin. Dock är förändringarna små och det största tappet finns fortsatt inom tillverkningsindustrin.

KI skrev att det nu är totalt 60 procent av företagen som svarade att de haft ett omsättningstapp över huvud taget. Förra månaden var motsvarande siffra 68 procent.

Prisförväntningarna på bostäder har stigit enligt Hemnets köpbarometer. I augusti noterades en återgång till nivåer nära de från före coronakrisen. Detta efter den största uppgången någonsin i juli.

"Vi ser en tydlig återhämtning för prisförväntningarna. Det är nu fler som tror på stigande bostadspriser än innan coronaoron slog till på allvar", sade Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Över Atlanten publicerades orderingången i USA:s industri som steg med 6,2 procent i juni, jämfört med månaden före. Väntat var en uppgång med 5,0 procent.

Amerikanska räntor visade likt svenska och europeiska en nedgång, där tioårsräntan handlades kring 4 punkter ned till 0,52 procent, mätt från gårdagens svenska stängning.

Investerare inväntar fortfarande besked angående det nya stimulanspaketet som för närvarande diskuteras mellan Demokraterna och Republikanerna. Efter samtal som tog plats på måndagen var företrädare inom de två partierna försiktigt optimistiska om ett stimulanspaket.

"Vi börjar verkligen få en förståelse för de båda sidornas position och vi gör en del framsteg i vissa frågor, vi rör oss närmare varandra", sade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten.

Dock råder det oenigheter som sätter käppar i hjulet för den amerikanska kongressen. Republikanerna och Demokraterna måste hitta en överenskommelse där de två dominerande frågorna består av arbetslöshetsunderstöd samt betalningsanstånd till de som riskerar att bli vräkta från sin bostad. President Donald Trump har gått ut med att administrationen överväger ensidiga beslut i form av presidentorder för att påskynda arbetet till att införa nya stimulansåtgärder.

På valutamarknaden höll sig euron oförändrad mot dollarn och handlades vid 1:17. Dollarn återhämtades mot kronan under dagen till gårdagens nivå vid 8:76 och försvagades något mot yenen till 105:97, att jämföra med gårdagens nivå på 106:24.

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -