RÄNTOR/VALUTOR
BLYGSAMMA RÖRELSER EFTER FÖRBÄTTRAT SENTIMENT (Direkt)

2020-08-04 10:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sentimentet på tisdagsförmiddagen präglas av gårdagens positiva PMI-utfall som gav de amerikanska börserna bränsle och nådde sitt högsta värde på ett och ett halvt år. Börserna i Asien tog sedan över stafettpinnen och lyser till största del grönt.

Svenska, europeiska samt amerikanska räntor ser blygsamma rörelser under förmiddagen där samtliga håller sig nära gårdagens nivåer mätt från svensk stängning. Kronan har stärkts omkring 3 öre mot dollarn och håller sig relativt oförändrad mot euron.

Här hemma publicerade Konjunkturinstitutet sin extramätning bland företag som visade att en mindre andel företag upplever en minskad omsättning på grund av coronapandemin. Dock är förändringarna små och det största tappet finns fortsatt inom tillverkningsindustrin.

KI skriver att det nu är totalt 60 procent av företagen som svarade att de haft ett omsättningstapp över huvud taget. Förra månaden var motsvarande siffra 68 procent.

Prisförväntningarna på bostäder har stigit enligt Hemnets köpbarometer. I augusti noterades en återgång till nivåer nära de från före coronakrisen. Detta efter den största uppgången någonsin i juli.

"Vi ser en tydlig återhämtning för prisförväntningarna. Det är nu fler som tror på stigande bostadspriser än innan coronaoron slog till på allvar", säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Uppgången i antalet nya smittade i USA visar tecken på en avtagande takt. Något som ger positiva vindar efter att virusoro har tyngt marknaderna under sommaren.

"För några veckor sedan så steg antalet nya fall med 40-50 procent på veckobasis, men de faller nu. Inte så snabbt som det kan tyckas, då testandet har minskat, men det är ändå lägre liksom antalet som tas in på sjukhus. Marknaderna gillar det", sade Ian Shepherdson på Pantheon Macroeconomics enligt Wall Street Journal.

Företrädare för Demokraterna och Republikanerna var försiktigt optimistiska efter nya samtal på måndagen om ett stimulanspaket, samtal som ska fortsätta på tisdagen.

"Vi börjar verkligen få en förståelse för de båda sidornas position och vi gör en del framsteg i vissa frågor, vi rör oss närmare varandra", sade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten.

Den australienska centralbanken, RBA, lämnade som förväntat styrräntan oförändrad på 0,25 procent. Vidare framhävde de att återhämtningen efter coronakrisen kommer att vara ojämn och se hinder.

RBA sade att de kommer att hålla styrräntan oförändrad tills de har nått sysselsättnings- och inflationsmålet de har satt.

Australiendollarn visade inga större rörelser efter räntebeskedet och håller sig vid 0:71 mot dollarn.

Makroagendan är tämligen tunn på tisdagen. Vid 11-tiden väntas PPI-utfall för euroområdet som väntas att visa en nedgång med 3,9 procent i årstakt enligt konsensus från Trading Economics. Till eftermiddagen väntas slutlig amerikansk orderstatistik för juni samt veckovis statistik för den amerikanska detaljhandeln.

På valutamarknaden håller sig euron fortsatt stark mot dollarn vid 1:17. Dollarn har under förmiddagen försvagats något mot yenen jämfört med gårdagens nivå och handlas vid 105:9.

             tisdag kl 10.30 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:7386  (8:7660)  EUR/USD    1:1785  (1:1737)
EUR/SEK   10:2986 (10:2890)  USD/JPY    105:91  (106:24)
Ty obl 2    -0,71   (-0,69)  Ty obl 10   -0,53   (-0,51)
US obl 2     0,12    (0,11)  US obl 10    0,55    (0,56)
Sv obl 2    -0,32   (-0,31)  Sv obl 10   -0,10   (-0,09)

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -