FED
OJÄMN ÅTERHÄMTNING, BEHOV FINANSPOLITISKT STÖD - BULLARD (Direkt)

2020-08-04 05:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på måndagen att den amerikanska återhämtningen tycks ha bromsat in i juli efter överraskande starka data i maj och juni.

Botten var sannolikt i april, men vägen framåt kommer inte att vara jämn.

"Jag tror att inbromsningen i juli är förenligt med idén om att vi inte bör vänta oss en fullständigt jämn övergång framöver eftersom detta är en kris som kommer att ha sina upp- och nedgångar", sade han enligt Reuters.

Han sade att alltför mycket vikt vid behovet av ett vaccin kan leda till att fler konsumenter stannar hemma, vilket utlöser fler konkurser och allvarlig skada för ekonomin.

"Vi vill inte orsaka en depression genom att få folk att förvänta sig att ett vaccin plötsligt ska dyka upp och lösa situationen", sade han.

Han efterlyser i stället fler ansiktsmasker och andra åtgärder för att skapa förutsättningar för folk att vara nära varandra.

James Bullard sade också att han förväntar sig att kongressen ska landa i ett nytt stödpaket för företagen och hushållen, incitamentet för detta är stort.

Även Charles Evans, Fed-chef i Chicago, betonade på måndagen vikten av finanspolitiskt stöd för att stötta ekonomin, och sade att det är upp till kongressen och Vita huset att få arbetsmarknaden tillbaka på banan.

"Det uppstår problem med den aggregerade efterfrågan när dessa stöd löper ut. Slogan bör vara att 'bollen är på kongressens planhalva'. Finanspolitiken är helt fundamental för att få oss att gå framåt", sade han.

Om stöden löper ut och efterfrågan minskar så kommer det bli mycket kostsamt för den amerikansk ekonomin.

I hans basscenario sjunker arbetslösheten till 9,5 procent i slutet av året.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -