BUBA
LÖSNING LEGAL DISPYT HJÄLPER EUROTILLÅNGAR - ANALYTIKER (Direkt)

2020-08-04 10:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att den tyska centralbanken Bundesbank (Buba) bedömer att den kan fortsätta köpa tillgångar inom ECB:s program hjälper eurotillgångar.

Det anser Lee Hardman, valutaanalytiker på MUFG, skriver Dow Jones.

Han påpekar att vägen mot en lösning på den legala dispyten mellan Tyskland och ECB har varit en viktig del i att stärka förtroendet för euron och EMU-tillgångar under de senaste månaderna.

"Finansmarknadens förtroende för att ECB helt ska kunna stödja euroområdets ekonomiska återhämtning och kreditmarknader framöver har ökat", citeras valutaanalytikern av Dow Jones.

På måndagen medgav Bundesbank för Bloomberg att den kommer att fortsätta göra tillgångsköp inom ramen för ECB:s köpprogram PSPP.

I maj kom ett utlåtande från den tyska förvaltningsdomstolen om att sådana köp skulle kunna vara olagliga. ECB behövde inom tre månader bevisa att dessa köp var proportionerliga för att upprätthålla prisstabilitet. Under juli stödde tyska Förbundsdagen ECB-köpen.

Att Bundesbank nu fortsätter med köp av tillgångar har att göra med att landets centralbank anser att den legala dispyten som varit är helt löst. En talesperson sade till Bloomberg att det som förvaltningsdomstolen efterfrågat visats upp bland annat med hjälp av delgivna dokument sent i juni.

Euron hade en botten kort under 1:17 mot dollar på måndagen. Detta valutapar har återvänt upp mot 1:18 på tisdagen, en nivå som förutom under den senaste tiden inte skönjts sedan 2018.

Italiensk tioårsränta är ned till 0,98 procent, från omkring 1,04 procent på måndagseftermiddagen, därmed återigen under 1 procent liksom inför coronakrisen.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -