Traders och analytiker tror på högre kaffepriser innan slutet av 2020 - Reuters (Finwire)

2020-08-03 11:00
Traders och analytiker bedömer att kaffepriset kommer stiga under den resterande delen av året, trots att råvaran potentiellt står inför ett utbudsöverskott. Det framgår av en undersökning från Reuters som inkluderade totalt nio traders och analytiker.

De traders och analytiker som utfrågats tror att arabica-kaffet kommer stå i 1,2 dollar per viktenhet pund, medan robusta-kaffet kommer stå i 1 390 dollar per ton. Det motsvarar prisökningar på 0,9 respektive 3,42 procent från kaffeprisernas stängningar i fredags.

Efterfrågan på framförallt robusta-kaffet spås öka, då retail-konsumenterna ökat sina inköp i stormarknaderna, där flera populära varumärken använder robusta-kaffet. Men samtidigt bedömer flera kaffeexperter att utbudsöverskottet av kaffe kommer stiga kraftigt under den kommande säsongen.

Vidare spelar utvecklingen av valutan i Brasilien - som producerar mest kaffe i världen - roll för råvarans utveckling. En europeisk kaffehandlare bedömer att den brasilianska realen har bottnat, vilket bör bidra till ett minskat utbud från landet och bli en stödjande effekt till kaffepriset.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -