ETF
ESG-segmentet säkrade nettoinflöden inom aktier 2 kv (Direkt)

2020-07-23 11:28

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Europeiska börshandlade fonder, ETF:er, hade nettoinflöden om 33,4 miljarder euro i det andra kvartalet 2020, att jämföra med ett utflöde om 4,4 miljarder i det första kvartalet.

Det visar en sammanställning från analysföretaget Morningstar.

Investerare föredrog obligations-ETF:er, som med 23,3 miljarder euro stod för 70 procent av nettoinflödet. Aktie-ETF:er attraherade 4,0 miljarder euro netto under kvartalet, vilket dock inte kompenserade helt för nettoutflödet om 6,3 miljarder i det första kvartalet.

Morningstar konstaterar att hållbara aktiefonder har visat motståndskraft vad gäller flöden under våren. ESG-ETF:er drog in 5,4 miljarder euro netto under det andra kvartalet. De spelade därmed en avgörande roll i att stötta flödesbilden, då aktie-ETF:er frånsett ESG noterade ett utflöde om 1,4 miljarder euro. Även i det första kvartalet var ESG-ETF:er populära, med ett nettoinflöde som tangerade det andra kvartalet om just 5,4 miljarder euro.

Blackrock-ägda Ishares är den dominanta aktören när det gäller europeiska ETF:er, med en marknadsandel om 45 procent. ETF:er från Ishares stod med 19,4 miljarder euro för 60 procent av det totala inflödet i Europa under det andra kvartalet. Enligt Morningstar var den höga inflödesandelen en direkt följd av Ishares dominans inom obligations-ETF:er i Europa.

Efter Ishares följer Xtrackers (DWS) med 10,7 procent och Lyxor med 7,8 procent vad gäller marknadsandel för ETF-aktörer i Europa.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.

Joakim Hellquist +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -