USA
DET VÄRSTA FRÅN KRISEN FRAMFÖR OSS ENLIGT BANKER - WSJ (Direkt)

2020-07-15 09:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De största bankerna i USA varnar att det värsta från coronakrisen fortfarande ligger framför oss. De uppger även att de nu börjat spara stora summor för att förbereda sig inför en våg av låneförluster.

Det skriver Wall Street Journal.

JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo delgav på tisdagen att andra kvartalet innebar stora slag mot deras vinster och att de sammanlagt sparat ihop 28 miljarder dollar för att täcka förluster till följd av att hushåll och företag börjar att få svårare att betala sina lån.

"Detta är inte en normal recession", sade James Dimon, vd för JP Morgan med tillägg att "den riktiga nedgången kommer ni att märka längre fram".

Innan coronapandemin slog till hade amerikanska banker gjort stora vinster på utlåningar som ett resultat av de låga räntorna. När pandemin bröt ut var rekordhöga volymer utlånade till amerikanska hushåll och företag.

Bankerna belyste att de såg tecken på ekonomisk återhämtning men att den nya smittovågen gjort att de nu befarar det värsta.

"Pandemin har ett grepp på ekonomin och ser inte ut att släppa det förrän ett vaccin är tillgängligt", sade Citigroups toppman Michael Corbat.

Vidare menar bankdirektörerna att stimulansåtgärderna som har satts i verk fungerar och säger att fler kreditkortskunder kommer att göra återbetalningar snarare än att be om ytterligare respit. Men i och med att stimulansåtgärder börjar att fasas ut befarar bankerna att problemen kan bli tydligare framöver.

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -