TELE2
BÄTTRE ÄN VÄNTAT, ÅTERINFÖR EXTRAUTDELNING- SAMMANF (Direkt)

2020-07-15 10:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teleoperatören Tele2:s resultat för andra kvartalet var bättre än väntat. Bolaget återupptar även guidning för helåret 2020 och spår nu att det underliggande så kallade ebitda-al-resultatet i år ska hamna på ungefär samma nivå som under 2019. Styrelsen valde även att återinföra sitt förslag om extrautdelning.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Bättre än väntat. Tele2:s underliggande ebitda-al-resultat (rörelseresultat före avskrivningar men efter leasingavskrivningar) uppgick till 2.268 miljoner kronor i andra kvartalet. Genomsnittet av analytikerprognoser i Infronts sammanställning inför rapporten låg på 2.165 miljoner.

Försäljningen summerades till 6.650 miljoner kronor, att jämföra med Infronts snittestimat på 6.457 miljoner.

Återinför extrautdelning. Tele2:s styrelse har beslutat att återinföra sitt tidigare förslag om extrautdelning på 3:50 kronor per aktie. Extrautdelningen är villkorad godkännande av en extrastämma i september i år. "Sett till Tele2:s starka balansräkning och motståndskraftiga affärsmodell, som genererar kassaflöde även i omvälvande tider, har styrelsen nu beslutat att återinföra dess tidigare förslag", skriver Tele2.

Guidar åter. Tele2 återupptar guidning för helåret 2020 och spår nu att det underliggande ebitda-al-resultatet i år ska hamna på ungefär samma nivå som 2019. Investeringarna, exklusive spektrum och leasing, väntas bli 2,5-3,0 miljarder kronor under helåret. I samband med förra delårsrapporten, för det första kvartalet, drog Tele2 tillbaka sina tidigare prognoser för 2020. Bolaget hänvisar nu till att det nu fått större klarhet i pandemins påverkan och sin förmåga att mildra effekterna genom kostnadsminskningar.

Ytterligare besparingar. I och med att stödet från föregående års kostnadsminskningar avtar under andra halvåret 2020, kommer Tele2 att kompensera nedgången i det underliggande ebitda-al-resultatet med ytterligare kostnadsminskningar. "Vi inleder nästa kvartal med en årlig besparingstakt på 100 miljoner kronor i strukturella kostnadsbesparingar, och vi kommer göra ytterligare besparingar för att nå vår guidning för 2020", skriver vd.

Förväntad covid-19-effekt. Tele2:s underliggande ebitda-al-resultat påverkades negativt av covid-19 med 135 miljoner kronor i andra kvartalet, varav 95 miljoner kronor i Sverige och 40 miljoner kronor i Baltikum. Effekten var i stort sett den förväntade, enligt Tele2. De huvudsakliga utmaningarna utgjordes av lägre internationell roaming, minskad försäljning av utrustning och mobila kontantkort samt inställda tv-sändningar på grund av uppskjutna sportevenemang. Tele2 räknar med att covid-19 kommer att ha en negativ resultateffekt på omkring 100-120 miljoner kronor varje kvartal i år.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -