SEB
RÄNTENETTOT UNDER FÖRVÄNTAN - SAMMANFATTNING (Direkt)

2020-07-15 12:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Banken SEB:s rörelseresultat var högre än väntat i det andra kvartalet med stöd av bland annat oväntat höga tradingintäkter, men räntenettot nådde inte upp till förväntningarna. På Stockholmsbörsen handlades SEB-aktien ned efter onsdagens rapportsläpp.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat slog förväntan. SEB:s rörelseresultat blev 4.598 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020. Ett genomsnitt av analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 3.963 miljoner kronor. Som väntat hade SEB jämförelsestörande poster på -1 miljard kronor.

Men räntenettot bommade. SEB:s räntenetto blev 6.047 miljoner kronor i andra kvartalet, vilket motsvarade en minskning med 2 procent jämfört med det första kvartalet och en ökning med 6 procent från motsvarande kvartal 2019. Utfallet var 5 procent lägre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning.

Provisionsnettot lite bättre än väntat. Provisionsnettot, som är en viktig post för SEB, minskade 6 procent jämfört från första kvartalet och med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. Utfallet på 4.364 miljoner kronor var dock 2 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning. Det huvudsakliga skälet till minskningen under andra kvartalet var att kortprovisionerna minskade betydligt när kundernas aktivitetsnivå sjönk som ett resultat av covid-19-pandemin, enligt SEB.

Tradingnettot ökade. SEB:s intäktsrad nettoresultat av finansiella transaktioner, tradingnettot, ökade med 4.345 miljoner kronor till 3.541 miljoner kronor i andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet. Utfallet var 79 procent bättre än Infronts analytikersnittestimat.

Överklagar inte FI-beslut on sanktionsavgift. SEB har efter analys beslutat att inte överklaga Finansinspektionens beslut om anmärkning och sanktionsavgift på 1 miljard kronor för brister i bankens arbete mot penningtvätt i Baltikum. "Trots att SEB inte håller med om FI:s beslut i alla delar så har banken efter en samlad bedömning beslutat att inte gå vidare med ett överklagande", säger SEB-chefen. Det finns såvitt SEB känner till inte några pågående amerikanska myndighetsgranskningar med sanktionsärende mot banken.

Ökad sannolikhet för kreditförlustnivå ca 6 mdr kr 2020. SEB:s förväntade kreditförluster, netto, ökade i kvartalet till 2,7 miljarder kronor. Det var mer än vad bedömare hade räknat med enligt Infronts prognossammanställning. För 2020 har SEB tidigare kommunicerat att en förväntad kreditförlustnivå på cirka 6 miljarder kronor skulle vara ett bra utfall givet den allvarliga ekonomiska nedgången. När nu ytterligare ett kvartal har gått tror SEB att sannolikheten för den nivån har ökat, utifrån den makroekonomiska prognosen i SEB Nordic Outlook.

Lite mindre bolånekonkurrens. SEB har sett lite mindre bolånekonkurrens under det andra kvartalet. Det har åtminstone varit färre kunder som lämnar SEB för att byta till en mindre bank i det rådande läget, enligt bankens finanschef Masih Yazdi. När det gäller företagskunder utanför Norden ser SEB att många banker drar sig tillbaka från områden där nordiska banker har varit verksamma, såsom i delar av Asien och delar av Europa, så ur det perspektivet har konkurrenslandskapet blivit lite mer fördelaktigt för SEB, enligt banken.

Kostnadsutveckling i linje med mål. SEB:s rörelsekostnader ökade under årets andra kvartal med 1 procent jämfört med närmast föregående kvartal, men var i princip oförändrade jämfört med motsvarande kvartal året före. Kostnadsutvecklingen fortsätter enligt vd Johan Torgeby att vara i linje med kostnadsmålet för 2021 på 23 miljarder kronor, +/- 200 miljoner kronor, givet 2018 års valutakurser.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -