SEB
"ÖKAD SANNOLIKHET" KREDITFÖRLUSTNIVÅ CA 6 MDR KR 2020 (NY) (Direkt)

2020-07-15 07:36

(Tillägg: stycke 5-9)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SEB:s förväntade kreditförluster, netto, ökade i kvartalet till 2,7 miljarder kronor då banken fortsatt reservera i linje med IFRS 9.

Det skriver SEB i sin delårsrapport.

"Vi har tidigare kommunicerat att en förväntad kreditförlustnivå på cirka 6 miljarder kronor under 2020 skulle vara ett bra utfall givet den allvarliga ekonomiska nedgången. När nu ytterligare ett kvartal har gått tror vi att sannolikheten för den nivån har ökat, utifrån den makroekonomiska prognosen i SEB Nordic Outlook", skriver vd Johan Torgeby i rapporten.

Han tillägger att det dock är svårt att sia om framtiden.

De förväntade kreditförlusterna i andra kvartalet motsvarar en nivå på 46 baspunkter. Indikatorer för kreditkvalitet såsom betalningsförseningar var oförändrade under kvartalet.

Pandemin covid-19 hade enligt SEB begränsad påverkan på de större portföljerna som stora företag, hushåll och små- och medelstora företag i Sverige och Baltikum, vilket enligt banken kan bero på de statliga stödåtgärder som riktats till mindre företag och privatpersoner.

Exponeringar som redan före pandemin påverkades dock. Däribland finns enligt SEB vissa sektorer i oljeportföljen, framför allt offshore, som såg fortsatta utmaningar i och med de lägre oljepriserna. Detta ledde till att SEB ökade reserverna för en "handfull motparter i sektorn", vilket förklarar större delen av de förväntade nettokreditförlusterna i kvartalet. Dessutom ökades den ytterligare portföljreserven, som i första kvartalet gjordes för oljerelaterade exponeringar, med 365 miljoner kronor.

I andra kvartalet användes mer negativa makroscenarier i modellerna för att reflektera den väntade effekten av covid-19 på ekonomin, vilket bidrog med en ökning på 563 miljoner kronor i förväntade nettokreditförluster.

Största delen av de förväntade nettokreditförlusterna i andra kvartalet, 2.211 miljoner kronor, uppstod i divisionen Stora Företag & Finansiella Institutioner.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -