RÄNTOR/VALUTOR
VISST HOPP OM VACCIN, ÖVERLAG FÖRSVAGAD DOLLAR (Direkt)

2020-07-15 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med stöd av visst hopp om ett vaccin mot corona är riskklimatet något positivt och de europeiska börserna är upp medan dollarn överlag försvagats på valutamarknaden, exempelvis mot krona, euro och pund. På räntemarknaden är dock rörelserna överlag begränsade.

"Marknaderna har handlats sidledes i över en månad när positiva och negativa investerare flyttar sina löpare och hästar runt schackbordet och sedan drar tillbaka dem när den andra sidan gör sitt drag. Nettoresultatet har blivit ett utdraget dödläge", sade Matthew Sherwood, analytiker på Perpetual, till Reuters.

Vid 10.30-tiden hade den svenska tioårsräntan handlats upp 1 punkt till -0,34 procent medan tysk motsvarighet var 1 punkt ned från tisdagens svenska stängning till -0,45 procent.

För tyska räntor är ECB:s möte på torsdagen nästa möjliga händelse som kan medföra större rörelser, bedömer Commerzbanks räntestrateg Rainer Guntermann enligt Dow Jones.

På onsdagen emitterar Tyskland tioåringar.

I periferin är italiensk tioårsränta ned 1 punkt till 1,20 procent medan räntan på den grekiska motsvarigheten är upp 2 punkter till 1,30 procent.

Europeiska börser stiger överlag på onsdagen med stöd av hopp ett vaccin, vilket överväger mot ett ökat antal virussmittade globalt. Detta har kortsiktigt även givit visst stöd åt mer riskkänsliga valutor, gentemot dollar, konstaterade Matthew Sherwood.

Euron är stärkt till nivå tydligt över 1:14 mot dollar, den starkaste nivån på fyra månader, ett valutapar som inte varit uppe på 1:15 under 2020. Även pundet är stärkt till nivå över 1:26 mot dollar.

På statistikfronten har brittisk PPI, KPI och kärninflation visat något högre utfall än förväntat för juni. Kärninflationen ökade till 1,4 procent mot en förväntan om 1,2 procent gentemot samma månad året före, liksom i maj.

"Inflationssiffrorna för juni är något över förväntan men det finns fortfarande en hög ledig kapacitet i ekonomin. Detta torde medföra ett nedåttryck på inflationen, som kan falla ytterligare, särskilt om arbetslösheten skjuter uppåt senare i år", sade Deloittes seniorekonom Debapratim De till Reuters.

Liksom i Sverige bidrog mindre omfattande klädreor än förväntat i juni till att inflationen var högre än analytikers snittförväntan, rapporterar Reuters.

Från svenskt håll har Kantar Sifo Prosperas månatliga undersökning av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden visat på i stort sett oförändrade inflationsförväntningar i juli jämfört med i juni. Om fem år väntas fortsatt en inflation om 1,7 procent.

Kronan är 7 öre stärkt mot dollar till 9:05 och handlas 3 öre starkare mot euro sedan tisdagens stängning av svensk räntemarknad på 10:36.

USA-börserna steg tydligt på tisdagen och terminerna pekar mot fortsatt uppgång på onsdagen. USA-räntorna är 1-2 punkter upp sedan tisdagseftermiddagen.

Donald Trump har till CNS News sagt att han för tillfället inte intresserad av att prata med Kina om fas 2 i handelssamtalen. Relationen mellan USA och Kina var också i fokus i intervjun med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong. På tisdagen uppmanade Donald Trump till att USA ska ta bort Hongkongs specialstatus.

Kina har därefter meddelat att de kommer införa sanktioner mot amerikanska individer och organisationer.

I nattens asiatiska handel var den japanska börsen tydligt upp medan Hongkong visade en oregelbunden utveckling. Shanghaibörsen tappade drygt 1 procent.

Från japanskt håll meddelade Bank of Japan under natten att deras penningpolitiska hållning lämnas oförändrad. BOJ-chefen Haruhiko Kuroda har visd en pressträff uppgivit att han inte utesluter ytterligare åtgärder framöver, inklusive sänkt ränta, i det fall ekonomin behövs hjälpas på traven efter coronakrisen. Han tror dock inte att Japan kommer att falla tillbaka i deflation, rapporterade Dow Jones.

Japanska yen handlas något starkare mot dollar, jämfört med på tisdagseftermiddagen, vid nivå just under 107.

              onsdag kl 10.30 (tisdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:0537  (9:1218)  EUR/USD    1:1444  (1:1387)
EUR/SEK   10:3612 (10:3877)  USD/JPY    106:96  (107:28)
Ty obl 2    -0,66   (-0,66)  Ty obl 10   -0,45   (-0,44)
US obl 2     0,16    (0,15)  US obl 10    0,63    (0,61)
Sv obl 2    -0,34   (-0,35)  Sv obl 10   -0,08   (-0,07)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -