Kina
Trump undertecknar sanktionslag mot Kina för inblandning i Hongkongs autonomi (Finwire)

2020-07-15 07:31
USA:s president Donald Trump har undertecknat en lag som inför sanktioner mot Kina för att blanda sig i Hongkongs autonomi, rapporterar CNBC.

Trump sade också att han hade undertecknat en exekutiv order om att ta bort Hongkongs specialbehandling.

”Hongkong kommer nu att bli behandlat som Fastlandskina” sade Trump. ”Inga speciella privilegier, ingen speciell ekonomisk behandling och ingen export av känslig teknik. I tillägg, som ni redan vet, implementerar vi massiva tullar och har placerat väldigt stora tullar på Kina”, tillade Trump.

De införda sanktionerna är mot kinesiska myndighetspersoner och företag som hjälpt Peking kring den kontroversiella säkerhetslagen mot Hongkong. Under den riskerar dissidenter långa fängelsestraff. Kina har sagt att lagen ska bekämpa terrorism och separatism.

USA och Kina har de senaste månaderna blivit allt mer bråkiga med varandra. Efter att handeln dominerat hela 2019 har coronapandemin, Hongkongs autonomi, muslimska Uigurers behandling i västra Kina och nu senast den känsliga frågan kring Sydkinesiska havet blivit nya områden för meningsskiljaktigheter, varningar och sanktioner från båda sidor.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -