VIRUS
ANTALET FALL AV COVID-19 NU ÖVER 13 MILJONER GLOBALT (Direkt)

2020-07-14 05:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Antalet människor som är bekräftat smittade av covid-19 är nu fler än 13 miljoner globalt och drygt 570.000 har dött till följd av sjukdomen.

Det visar statistik från Johns Hopkins University.

I USA överstiger antalet fall nu 3,3 miljoner och fler än 135.000 har avlidit. I 32 delstater har antalet smittade ökat med minst 10 procent den senaste veckan, vilket fått hälsoexperter att varna för att det kan bli svårt att stoppa smittspridningen.

"Det stigande antalet fall i USA genererar inte lika mycket fruktan som förut. Dödstalen stiger inte lika snabbt som infektionstakten. Det tyder på att viruset hanteras bättre än tidigare eller att det mer fokuserar på yngre generationer, vilket tyder på en mindre allvarlig ekonomisk reaktion", sade Seema Shah, chefstrateg på Principal Global Investors, till Dow Jones.

I Kalifornien rullades planerna på att åter öppna samhället tillbaka på måndagen, vilket lett till oro för en ny nedstängning. Bland annat stängdes alla inomhusrestauranger, barer och annan inomhusverksamhet som biografer. Los Angeles samlade skoldistrikt, landets näst största meddelade att de kommer att inleda skolåret online.

Enligt Politico planerar USA att begränsa gränserna till Mexiko och Kanada till i slutet på augusti.

Finansmarknaderna har varit motståndskraftiga de senaste veckorna trots ett stigande antal coronafall i många amerikanska delstater. Börsindexen Dow Jones och S&P 500 har stigit över 40 procent sedan i mars, men är fortsatt ned nästan 12 respektive 7 procent från sina rekord i februari.

"Marknaderna tittar sex månader framåt och säger att saker och ting kommer att vara mycket bättre då", sade Randy Frederick, vice-chef för handel och derivat på Charles Schwab, till Dow Jones. Han varnade samtidigt för att osäkerhet kring pandemin eller det kommande USA-valet fortfarande kan få marknadsrallyt att surna till de kommande månaderna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -