VERKSTAD
TYDLIGA VINSTTAPP VÄNTAS FÖR 2 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2020-07-14 16:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pandemikrisen väntas ha satt tydliga spår i verkstadsbolagens kvartalsresultat, men några förluster väntas åtminstone inte för Atlas Copco och Sandvik som på torsdag är först ut av de stora svenska verkstadsföretagen att presentera kvartalssiffror.

Bedömare räknar i genomsnitt med att Sandvik redovisar ett justerat rörelseresultat på 2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal enligt en sammanställning av 18 analytikers prognoser som Infront gjort. Det vore en halvering från motsvarande kvartal i fjol. Inklusive jämförelsestörande poster väntas dock rörelsevinsten stanna runt 1 miljard kronor.

För Atlas Copco räknar analytikerna i snitt med ett rörelseresultat på 3,8 miljarder kronor, vilket vore ett vinsttapp på runt 30 procent.

Deutsche Bank tror att Sandviks intäkter under andra kvartalet sjönk 21 procent organiskt, att det justerade rörelseresultatet halverades samt att rörelsemarginalen minskade från 18,3 till 12,1 procent.

"Givet koncernens historik och affärsmodell är en tvåsiffrig marginal inget dåligt utfall och det speglar proaktiva åtgärder kring kostnader och lager. Vi förväntar oss också att Sandvik-ledningen kommer avisera ett tydligt beslut om att knoppa av affärsområdet SMT", skriver Deutsche Bank som har rekommendationen behåll.

Barclays Capital anser visserligen att avknoppningen av SMT ser mer osäker ut i ljuset av låga och volatila oljepriser, men bedömer att Sandviks vd-byte under 2020 i kombination med förbättrade utsikter för gruvutrustningssektorn och värderingspremien för konkurrenten Epiroc kan accelerera den pågående översynen av Sandvik-koncernen.

När det gäller Atlas Copco anser Barclays att det finns mycket att gilla, men att aktiekursen är hög. Atlas Copco värderas nu till högre nivåer än sommaren 2018 före avknoppningen av den gruv- och infrastrukturdel som blev Epiroc - trots det värde som då knoppades av.

Barclays framhåller dock att efterfrågan på Atlas Copcos produkter och tjänster väntas ha tagit fart under de senaste veckorna, särskilt för affärsområdet Industriteknik som tyngdes i början av andra kvartalet av nedstängningar bland kunder inom fordonsområdet.

För affärsområdet Vakuumteknik väntas halvledartrenderna enligt Barclays ha förblivit solida. Det har kommit ett antal positiva efterfrågesignaler i sektorn den senaste tiden.

Atlas Copcos delårsrapport offentliggörs på torsdag den 16 juli klockan 08.30 och följs av Sandviks klockan 11.30. Veckan efter kommer delårsrapporter från bland andra sektorkollegorna SKF, ABB, Epiroc och Alfa Laval.

Graf: Atlas Copcos aktie de senaste tre åren. Kursfallet under sommaren 2018 är avknoppningen av Epiroc.

Bildkälla: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -