RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED EFTER FÖRNYAD VIRUSORO (Direkt)

2020-07-14 06:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på måndagen och börsuppgången kom av sig efter förnyad virusoro.

Kalifornien meddelade på måndagen att de rullat tillbaka sina öppningsplaner och Los Angeles skolor uppgav att de kommer att inleda skolåret online, vilket ledde till farhågor om ytterligare en nedstängning.

I USA överstiger antalet bekräftade coronafall nu 3,3 miljoner och fler än 135.000 har avlidit. I 32 delstater har antalet smittade ökat med minst 10 procent den senaste veckan, vilket fått hälsoexperter att varna för att det kan bli svårt att stoppa smittspridningen.

"Det stigande antalet fall i USA genererar inte lika mycket fruktan som förut. Dödstalen stiger inte lika snabbt som infektionstakten. Det tyder på att viruset hanteras bättre än tidigare eller att det mer fokuserar på yngre generationer, vilket tyder på en mindre allvarlig ekonomisk reaktion", sade Seema Shah, chefstrateg på Principal Global Investors, till Dow Jones.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade på måndagskvällen däremot att uppgången i antalet coronasmittade i USA har saktat ned takten för den ekonomiska återhämtningen i landet.

Han sade att den senaste tidens ekonomiska data pekar mot att återhämtningen dämpats då antalet fall relaterade till coronaviruspandemin ökar över hela USA.

"Vi hoppades på en meningsfull dubbelsiffrig tillväxt under tredje och fjärde kvartalet, och jag tror att vi såg det till den, säg andra veckan i juni", sade Kaplan och tillade "jag tror att tillväxten håller på att dämpas".

Dessutom skärpte USA på måndagen sin hållning mot Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet och lovade att upprätthålla trycket om brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang efter att Kina infört sanktioner mot hökar i den amerikanska kongressen och Trump-administrationen, rapporterar Financial Times.

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, sade att Trump-administrationen ställer sig bakom ett beslut från 2016 som tillrättavisar Kina för deras påstående att nära 85 procent av Sydkinesiska havet skulle tillhöra dem.

USA välkomnade beslutet 2016, men stödde det inte juridiskt, delvis för att göra det svårare för Kina att anklaga USA för att lägga sig i.

Kinas ambassad i USA uppgav att amerikanska anklagelser beträffande Sydkinesiska havet är helt orättfärdiga och uppmanade USA att inte störa den regionala stabiliteten.

Tidigt på tisdagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 4 punkter ned till 0,62 procent, mätt från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag väntar USA-statistik i form av NFIB småföretagsindex för juni, KPI för juni samt veckostatistiken över detaljhandeln.

Asiatiska börser följer mestadels de amerikanska nedåt på tisdagen, japanska räntor är dock stabila och yenen är stabil mot dollarn.

Kinas export ökade oväntat med 0,5 procent i juni, istället för att sjunka med 1,5 procent som analytiker väntat sig. Även importen steg, med 2,7 procent, väntat -10 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 46,4 miljarder dollar i juni, att jämföra med ett överskott på 62,9 miljarder dollar i maj, rapporterar Dow Jones.

Enligt Trading Economics konsensusenkät väntade sig analytiker ett överskott på 58,6 miljarder dollar i juni.

Capital Economics skriver i en kommentar att uppgången i importen tyder på en stark inhemsk återhämtning och noterar att uppgången i exporten kommer trots att leveranser av masker, medicinska produkter och utrustning för att arbeta hemma har börjat mattas av.

"Det tyder på att bredare export börjar dra fördel av de lättade nedstängningarna utomlands", skriver Capital Economics.

I Japan sjönk däremot industriproduktionen mer än väntat i maj, enligt definitiv statistik.

Produktionen sjönk 8,9 procent, istället för 8,4 procent som var det preliminära utfallet och också analytikernas förväntan.

Jämfört med i juni i fjol sjönk industriproduktionen med definitiva 26,3 procent, preliminärt angavs -25,9 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 107:2 mot yenen, stabilt från i går eftermiddag, medan euron har tappat en aning till 1:134 mot dollarn, från 1:136.

Kronan är 5 öre svagare mot både dollarn och euron.

På den europeiska makroagendan hittar vi bland annat KPI från Finland, Tyskland och Spanien, brittisk statistik över BNP och industriproduktion för maj, tyska ZEW-index för juli samt industriproduktion för euroområdet.

Dessutom släpper ECB sin Bank lending survey.

Här hemma riktas blickarna främst mot KPI-utfallet för juli från SCB, som väntas visa att stigande el- och bensinpriser drog upp KPIF-inflationen till 0,5% i juni från 0,0% i maj, enligt Infronts analytikerenkät.

KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ha sjunkit till 1,1 procent från oväntat höga 1,2% i maj. Båda utfallen är helt i linje med Riksbankens färska prognoser.

             tisdag kl 6.40 (måndag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:1922  (9:1387)  EUR/USD    1:1341  (1:1360)
EUR/SEK   10:4254 (10:3811)  USD/JPY    107:18  (107:24)
Jp obl 2    -0,14   (-0,14)  Jp obl 10    0,02    (0,03)
Ty obl 2    -0,66   (-0,66)  Ty obl 10   -0,42   (-0,41)
US obl 2     0,16    (0,17)  US obl 10    0,62    (0,66)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -