RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, VALUTOR RELATIVT SIDLEDES (Direkt)

2020-07-14 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskklimatet surnade något under tisdagen och samtliga räntor visade en nedgång. En ökad virusoro och en upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina bidrog till ett sämre sentiment.

Vid svensk stängning på tisdagen var den tyska tioårsräntan 3 punkter ned till -0,44 procent, från svensk stängning på måndagen, medan den svenska motsvarigheten var 1 punkt ned på -0,07 procent.

På tisdagseftermiddagen publicerades USA-statistik där det noterades att konsumentpriserna steg 0,6 procent i juni, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 0,6 procent. Väntat var en ökning med 0,5 procent respektive 0,6 procent.

Juni var den första månaden sedan februari som har sett en uppgång av priser. Däremot visar den underliggande trenden att inflationen kommer att vara låg och tillåta den amerikanska centralbanken att fortsätta med sina kvantitativa lättnader, rapporterade Reuters.

Capital Economics skrev i ett marknadsbrev att kärninflationen bör stiga de kommande månaderna till följd av att den aggregerade efterfrågan återhämtas. Däremot ser de att den aktuella inflationstakten kommer att hålla sig tämligen oförändrad. De tror att det kommer att ta flera år innan inflationen stiger tillräckligt mycket för att Fed ska justera räntorna.

Annan statistik från USA var NFIB:s index som visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag steg i juni jämfört med föregående månad.

"Vi börjar se positiva tecken på ökad hushållskonsumtion men det är fortsatt mycket jobb som behövs för att komma tillbaka till nivåerna före krisen", sade NFIB:s chefekonom i en kommentar.

Dessutom publicerades veckodata för detaljhandeln som visade en nedgång på 5,5 procent under vecka 28. Branschens målsättning för månaden är -4,2 procent.

Här hemma visade data att KPIF-inflationen var +0,7 procent i juni vilket är ett utfall som slår både analytikernas förväntningar och Riksbankens.

"Inflationen blev högre än väntat för andra månaden i rad. Framför allt är det kärninflationen som kommer tillbaka efter att ha varit väldigt låg under våren. Det som tydligt stod ut var att klädpriserna, som normalt sett brukar falla med reorna i juni, i år bara var ned lite grann", sade Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oxford Economics skrev i en kommentar att inflationen kommer att hållas under 1 procent fram till årsskiftet eftersom svag efterfrågan kommer att tynga inflationen. Vidare kommer arbetslösheten ha en liknande effekt då löneutvecklingen också kommer att dämpa prisutvecklingarna.

Vid tisdagens stängning handlades kronan svagare mot dollarn och var relativt oförändrad mot euron, mätt från måndagens stängning av svensk räntemarknad.

För euroområdet noterades att industriproduktionen steg 12,4 procent i maj, jämfört med föregående månad, och sjönk 20,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Analytiker hade väntat sig en ökning med 15,0 procent respektive en nedgång med 20,0 procent.

Capital Economics skrev i en kommentar att industriproduktionen bör stiga vidare i juni men hålla sig fortsatt på en nivå som är signifikant lägre än innan coronakrisen. Vidare anser de att en hämmad efterfrågan av elektricitet och färre nyregistrerade bilar i Tyskland gör att återhämtningen inom tillverkningsindustrin kommer att avta och hålla sig svag resten av året.

Vid lunchtid publicerades ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin som visade en nedgång till 59,3 i juli.

"Efter ett väldigt dåligt andra kvartal väntar sig experterna endast en gradvis ökning av BNP under den andra halvan av 2020 samt tidigt 2021", sade ZEW-chefen Achim Wambach i en kommentar.

ING skrev i en kommentar att de anser att detta ger ytterligare belägg för att återhämtningen i den tyska ekonomin planar ut. I samma riktning pekar data över lastbilstransporter i Tyskland, som visserligen återhämtat sig till mer än 90 procent av förkrisnivåerna, men som de senaste veckorna inte visat några tecken på ytterligare förbättring.

Annan tysk statistik från dagen visade att inflationstakten steg till 0,9 procent i juni jämfört med 0,6 procent i maj.

På valutamarknaden handlas dollarn samtidigt kring 107:3 mot yenen, stabilt från måndagseftermiddagen, medan euron har tappat en aning till 1:139 mot dollarn, från 1:136.

Kronan var 1 öre svagare mot dollarn samt oförändrad mot euron, mellan måndagens och tisdagens stängning av svensk räntemarknad.

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -