FED
UPPGÅNG I CORONAFALL DÄMPAR ÅTERHÄMTNINGSTAKT - KAPLAN (Direkt)

2020-07-14 05:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgången i antalet coronasmittade i USA har saktat ned takten för den ekonomiska återhämtningen i landet.

Det sade Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, på måndagskvällen, enligt Dow Jones.

Han sade att den senaste tidens ekonomiska data pekar mot att återhämtningen dämpats då antalet fall relaterade till coronaviruspandemin ökar över hela USA.

"Vi hoppades på en meningsfull dubbelsiffrig tillväxt under tredje och fjärde kvartalet, och jag tror att vi såg det till den, säg andra veckan i juni", sade Kaplan och tillade "jag tror att tillväxten håller på att dämpas".

Kaplan, som röstar i Feds ränteråd FOMC i år, sade att han tror det är osannolikt att USA kommer tillbaka till där landet var i april, då landets ekonomi var i ett allvarligt ekonomiskt läge, men han tillade att "frågan är hur snabbt vi kommer att växa ur den här stora nedgången vi hade under andra kvartalet, och dessvärre med den här återkomsten för sjukdomen, det dämpar den återhämtningen".

För tillfället räknar Robert Kaplan med att den amerikanska ekonomin kommer att krympa med 4,5 till 5 procent under året som helhet, men att den kommer att växa över trend nästa år. Han räknar också med att arbetslösheten kommer att falla från dagens 11,1 procent till mellan 9 och 10 procent till slutet av året och till mellan 7 och 8 procent till slutet av 2021. USA inledde 2020 med en arbetslöshet på 3,6 procent.

Robert Kaplan sade att det viktigaste för att få ekonomin tillbaka på rätt spår är att lindra pandemin och upprepade att masker är extra viktigt.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -