ECB
FÖRETAGS LÅNEEFTERFRÅGAN 2 KV HÖGSTA UPPMÄTT HITTILLS (Direkt)

2020-07-14 10:32

STOCKHOLM (Direkt) Bankernas kreditvillkor för utlåning till företag visade en begränsad förändring i det andra kvartalet. Företagens låneefterfrågan var samtidigt den största som uppmätts hittills.

Det skriver ECB i sin Bank lending survey, en enkät som genomförts sedan 2003.

"Resultatet visar en fortsatt högre inverkan från coronaviruspandemin på företagens låneefterfrågan, framför allt drivet av behov av nödlikviditet", skriver centralbanken.

Nettotalet för lån till företag (andelen som uppger stramare villkor minus andelen som uppger mjukare villkor) uppgick till 1 procent jämfört med 4 procent föregående kvartal. Nettotalet för företagens kreditefterfrågan steg till 62 från 26 procent.

Bankerna anger att kreditkraven för företagen tydligt väntas stramas åt under innevarande kvartal. Detta bland annat som en följd av att statsgarantiprogram löper ut i vissa större länder inom euroområdet. Bankerna tror samtidigt att företagens nettolånebehov kommer att vara lägre i det tredje kvartalet.

Kreditkraven för hushållslån stramades däremot åt betänkligt under det gångna kvartalet, visar enkäten. Detta som en följd av försvagade ekonomiska utsikter och sämre kreditvärdighet bland hushåll. Bankerna räknar med fortsatt stramare kreditgivning till hushåll under innevarande kvartal.

Medan nekandet av lån till förtag minskade i det andra kvartalet ökade denna relation för hushållsrelaterade lån. Nettoefterfrågan för bostadslån och konsumtionslån minskade båda kraftigt i det andra kvartalet.

"Den stora nedgången i efterfrågan på bostadslån hänförs främst det försvagade konsumentförtroendet till följd av koronaviruspandemin samt till mindre grad försvagade utsikter för bostadsmarknadens utveckling", skriver ECB.

Flertalet faktorer bidrog till den minskade efterfrågan på konsumtionslån där nettot om -76 som rapporteras är rekordlågt. Nettot om -61 för bostadslån är något mindre negativt mot i samband med Lehmankrisen 2008, enligt ECB.

Undersökningen genomfördes bland 144 banker.

Kreditvillkor euroområdet (nettotal) 
                   1kv    2kv
Företag              4      1 
Konsumentkrediter   10     26
Bostadsköp           9     22
Kreditefterfrågan euroområdet (nettotal)
                   1kv    2kv 
Företag             26     62
Konsumentkrediter   -4    -76
Bostadsköp          12    -61

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -