BÖRS
REKORDHÖG OCH ILLAVARSLANDE TRÄNGSEL I TECHAKTIER - BOFA (Direkt)

2020-07-14 12:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En rekordhög andel av börshandeln har den senaste tiden skett i amerikanska techaktier. Om det går snett kommer därför "trängseln vid utgången" bli rekordhög, enligt Bank of Americas fondförvaltarundersökning.

Rekordhöga 74 procent av de deltagande förvaltarna anser att en positiv syn på techaktier har den just nu högsta trängselfaktorn (eng: "crowded trade"), enligt den globala förvaltarenkäten.

Farhågan är att för många använder sig av samma strategi i aktiehandeln, vilket kan vara en konsekvens av faktorer som hög indexfondhandel och trender som för vissa specifika aktier eller sektorer blir till en självuppfyllande profetia under en begränsad tid.

På sikt, när suget efter den haussade tillgången minskar eller trenden avtar kan det leda till att aktiemarknadens säljtryck blir högre än vanligt, något som vissa menar kan ha varit fallet på måndagen när Teslas aktie sjönk från dagshögsta på över 16 procent till att stänga på minus 3 procent.

Även flera andra aktier i det nyss rekordhögt noterade teknikindexet Nasdaq, som överpresterat jämfört med de andra stora Wall Street-indexen sedan pandemiraset i mars, handlades slagigt på måndagen.

"Jag tycker marknaden ser ut att vara mogen för vinsthemtagning. Jag tror vi närmar oss en rekyl och sedermera en sektorrotation från tillväxtaktier och mot värdeaktier", sade Fundstrats analytiker Rob Sluymer till CNBC på måndagskvällen.

Förvaltarenkäten summerar till ett råd att sälja det breda amerikanska indexet S&P 500 vid nivån 3.250 för att köpa tillbaka under 2.950. Indexet stängde på 3.155 på måndagen och såg ut att klättra tillbaka upp med några tiondels procent i den tidiga förhandeln. Samtliga techaktierna i den så kallade "Faang"-kvintetten utom Netflix stod på plus.

14 procent av de tillfrågade tror att grafen över den ekonomiska BNP-återhämtningen efter pandemin kommer bli V-formad, medan 44 procent spår en U-formad formation och 30 procent en W-formad.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Microsoft - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Netflix - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -