BEIJER ELECTRONICS
ÅTGÄRDSPROGRAM BROMSADE RESULTATNEDGÅNG (Direkt)

2020-07-14 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Jämfört med det första kvartalet då effekten av covid-19 var relativt begränsad blev påverkan som förväntat större under det andra kvartalet med lägre efterfrågan inom många regioner, skriver Beijer Electronics i sin delårsrapport.

"Vi kunde dock bromsa nedgången genom åtgärdsprogrammet som sjösattes i slutet av första kvartalet. Det har givit avsedd effekt och minskat omkostnaderna med 13 procent från förra kvartalet. Det innebar att vi kunde redovisa ett positivt om än lägre rörelseresultat för perioden", kommenterar bolagets vd Per Samuelsson.

Rörelseresultatet sjönk till 7,9 miljoner kronor under andra kvartalet (21,5). Justerat för förvärv minskade orderingången med 22 procent.

Samtidigt pekar Per Samuelsson på en del ljusglimtar och att koncernen hittills inte meddelats om några annulleringar av tidigare lagda order av betydelse.

"Vi förutser inga förändringar i den globala ekonomiska aktiviteten den närmaste tiden. Däremot går det att skönja en mer positiv utveckling mot slutet av året då Europa börjar öppna upp sina ekonomier. Signalerna från våra kundkontakter och andra aktiviteter ger anledning till optimism. Kring den amerikanska ekonomin råder en större osäkerhet", skriver vd.

Beijer Electronics tre affärsenheter har alla påverkats av covid-19 men i olika utsträckning. Westermo, som är mindre konjunkturkänsligt, kunde enligt rapporten prestera väl utifrån förutsättningarna med ökad orderingång och försäljning samt ett bättre resultat.

Affärsenheten Beijer Electronics drabbades hårdare med relativt stora fall i efterfrågan, särskilt på den amerikanska marknaden. Korenix, med säte i Taiwan, drabbades hårt redan under det första kvartalet och den lägre efterfrågan fortsatte under andra kvartalet med betydande bortfall i försäljningen, skriver Beijer Electronics.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Ependion - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -