PROGNOS
KPIF-INFLATION UPP MED ENERGIPRISER I JUNI - INF (OMS) (Direkt)

2020-07-13 05:33

(Sändes första gången 10/7)

STOCKHOLM (Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas ha stigit i juni, drivet av högre energipriser, och komma in helt i linje med Riksbankens färska prognos. Inflationen är dock fortsatt långt under Riksbankens inflationsmål.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha stigit till 0,5 procent i juni, från 0,0 procent i maj. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, väntas samtidigt ha sjunkit till 1,1 procent från oväntat höga 1,2 procent i maj.

Prognos jun (%)            Infront    Riksbanken           maj
==============================================================
KPI m/m                        0,4                         0,6
KPI y/y                        0,5                         0,0
KPIF m/m                       0,4                         0,6
KPIF y/y                       0,5           0,5           0,0
KPIFXE, y/y                    1,1           1,1           1,2
==============================================================

Anders Bergvall, seniorekonom vid Handelsbanken, skriver i ett marknadsbrev att energipriserna lyfter KPIF-inflationen i juni, men att det underliggande inflationstrycket förblir mycket lågt och att inflationen förblir under Riksbankens 2-procentsmål under överblickbar framtid.

Såväl bensin- som elpriser steg i juni, vilket lyfter KPIF-inflationen till 0,4 procent, enligt Handelsbankens prognos, samtidigt som KPIF ex energi väntas sjunka tillbaka till 1,0 procent till följd av att svag efterfrågan gör det svårt för företag att föra vidare kostnader till konsumenterna. Dessutom lär de säsongsmässiga sommarreorna på kläder och skor ha varit något större i år än normalt, tror Anders Bergvall.

Han skriver vidare att covid-19-pandemin påverkar såväl utbud som efterfrågan på varor och tjänster, men att efterfrågeeffekterna tydligt dominerar, vilket gör att inflationen kommer att förbli låg under lång tid framöver.

"Priserna på tjänster kommer troligen vara dämpade de kommande åren till följd av låga löneökningar och en svag arbetsmarknad", skriver Anders Bergvall och tillägger att KI-barometern dessutom visar på låga prisplaner hos företagen samtidigt som den starkare kronan börjar hålla tillbaka importpriserna.

Handelsbanken räknar med att den underliggande inflationstakten, KPIF exklusive energi), kommer att ligga på 1,0-1,5 procent under de kommande åren samtidigt som KPIF-inflation förblir just över noll resten av 2020, i stort sett i linje med Riksbankens egen prognos.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, räknar även han med att bensin- och elpriser lyfter KPIF-inflationen. Samtidigt noterar han att det varit en hel del överraskningar i inflationen på sistone, särskilt vad gäller tjänstepriser, så man får vara öppen för det kan bli så även i juni.

"Men samtidigt som de månatliga inflationsutfallen är volatila är den sammantagna bilden stabil. Det vill säga, det underliggande inflationstrycket är lågt", skriver han.

Analytikerna påpekar också att statistiken är mer osäker än normalt till följd av att SCB på grund av coronapandemin tvingas imputera en del priser där underlag saknas, som utrikes flygresor. I maj var det runt 3 procent av KPI-korgen som imputerades.

SCB publicerar KPI för juni tisdagen den 14 juli, klockan 9.30.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Fredrik Gustavson

Infront Data


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -