På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

LUNDIN ENERGY
NORSKA SKATTESÄNKNINGAR VÄNTAS GYNNA - JEFFERIES (Direkt)

2020-07-13 13:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I samband med att den norska regeringen infört tillfälliga skattesänkningar avseende bolag verksamma inom oljeindustrin väntas Lundin Energy gynnas i betydande grad under 2021 så att det fria kassaflödet de nästkommande åren väntas vara högre än innan coronapandemin slog till - trots att oljepriserna nu är lägre.

Det skriver Jefferies i en analys där banken skruvar upp sin rekommendation för Lundin Energy till köp från behåll med riktkursen höjd till 292 från 234 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade tidigare på måndagen.

I slutet av april riktade den norska regeringen ett krispaket värt 100 miljarder norska kronor till landets bolag vars verksamhet innefattar olja. Beslutet innebär att bolagen får betala mindre skatt i närtid, men mer om ett par år.

"Norska regeringens stöd gentemot oljeindustrin är inget nytt, men storleken imponerar även på oss och understryker återigen den låga risken kring investeringar i oljeutvinning och produktion (E&P Investments) i Norge", skriver Jefferies, och flaggar för att förändringarna innebär att Lundin Energy antingen kan höja utdelningarna till aktieägarna eller vända blicken mot potentiella förvärvsmöjligheter.

Lundin Energy pekas av Jefferies ut som ett av de bolag som väntas ha störst bruttointjäning, 13 dollar, per sålt fat olja.

För år 2020-2022 väntas de norska skattesänkningarna leda till att Lundin Energys fria kassaflöde förbättras med sammantaget 694 miljoner dollar, spår Jefferies. Effekten väntas dock avta till 2025 då banken ser en avsaknad av nya utvecklingar i samma skala som det stora Sverdrup-fältet i Norge.

Lundin Energy har majoriteten av sin verksamhet beläget på norsk mark och har en licensandel om 20 procent inom Sverdrup-fältet där Equinor står som operatör.

Lundin Energy-aktien var vid 12:30 tiden på måndagen upp 1,8 procent till 222:20 kronor.Lundin Energy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -