KINNEVIK
DIGITALSERINGSTRENDEN ACCELERERATS AV PANDEMIN - VD (Direkt)

2020-07-13 09:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pandemin och accelereringen av det digitala skiftet bekräftar Kinneviks strategi - i och med att länder runt om i världen har stängt ned så har digitaliseringen tagit stora steg framåt, uppgav Kinneviks vd Georgi Ganev i morgonens delårsrapport.

Kinneviks allokering till tillväxtbolag har fortsatt under kvartalet där investeringar på 400 miljoner kronor gjorts i bland annat Cityblock, Cedar och Villagemd, samtidigt som försäljningar gjort i Zalando och Qliro om drygt 6,9 miljarder kronor. Pengarna ska delvis återföras till aktieägarna genom en tidigare aviserad extrautdelning om 7 kronor per aktie.

Har ni under pandemin tvekat kring om strategin att fortsätta inrikta er på tillväxtbolag är rätt?

"Det är tvärtom faktiskt. Vi har en uttalad strategi om att utöka antalet unga bolag i portföljen, men den röda tråden är att de är digitala och det vi har sett under de senaste månaderna är en acceleration av digitala beteenden. Så pandemin som orsakat väldigt mycket lidande och osäkerhet har ju ändå skapat en acceleration av de här beteendena och det ser vi tydligt i vår portfölj", säger Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Är ökningen för de digitala konsumenttjänsterna, såsom nätbaserad dagligvaruhandel, engångseffekter eller en längre trend som snabbas på?

"Vi tror att all typ av digitalisering som vi sett under kvartalet är framtidens beteende. Det är självklart en del kundgrupper som provat de här tjänsterna som kommer återgå, men allt annat lika tror vi att man vid utgången kommer ha en högre digitaliseringsgrad av den här typen av tjänster", säger vd:n.

Har Kinnevik lyckats dra nytta av tillväxtbolagens kapitalanskaffningsbehov under krisen och lyckats skjuta till mer kapital och öka sin ägarandel?

"Ja, till exempel i digitala hälsovårdsbolag som i dag står för cirka 17 procent av den totala portföljen, jämfört med 3 procent för ett år sedan. Inom den delen har det gjorts en del kapitalanskaffningsrundor till både högre värdering och med stora investerare som kommit in. Det är ett bevis på att den typen av bolag har haft det lätt att skaffa kapital", säger Georgi Ganev.

Så ni har alltså sett högre priser nu de senaste två kvartalen?

"Ja, absolut. Tittar man på våra hälsovårdsbolag så har det gjorts rundor till tre gånger högre värdering än tidigare", uppger han.

Gällande nätmodejätten Zalando upprepar Kinnevik att det inte finns några planer på att sälja mer Zalando-aktier och att man nu totalt fått ut lika mycket som man under årens lopp investerat i bolaget. Efter den senaste försäljningen, som genomfördes den 15 juni, i nätmodehandlaren uppgår Kinneviks ägande till drygt 21,3 procent av Zalandos aktiekapital.

Gösta Lycke +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Kinnevik B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -