ECB
TROS AVVAKTA PÅ TORSDAG, BE EU-LEDARE ANTA STÖDÅTGÄRDER (Direkt)

2020-07-13 10:38

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbankens råd väntas på torsdag avstå från beslut och skicka bollen till EU:s ledare med uppmaningen att anta ett jättelikt återhämtningspaket.

ECB väntas varken röra räntor eller obligationsköp efter att ha agerat vid förra mötet den 4 juni.

Däremot är det troligt att ECB utökar stödköpsprogrammet senare i år med 500 miljarder euro och förlänger det bortom juni 2021, enligt ECB-bedömare.

Samtidigt pågår en debatt inom ECB - en del kallar det strid - om hur mycket av obligationsköpen som ska riktas mot svagare länder, som Italien, och var gränsen går för monetär finansiering, som inte är tillåten.

När det gäller det ekonomiska läget räknar ECB med att raset i tillväxten nådde botten i april och att återhämtningen är i full gång.

"Vi står inför en lång period där data till största del kommer att vara positiva. Men de senaste indikatorerna på en rekyl uppåt ger däremot ingen klar bild av vad som kan komma att hända i vinter", sade ECB:s chefekonom Philip Lane i början av juli.

Men farhågor om negativ inflation i euroomårdet de kommande månaderna till följd av varsel och fallande oljepriser kommer troligen inte att besannas, sade han. Han väntar sig låg men positiv inflation.

Den 4 juni spådde ECB ett BNP-fall i år på 8,7 procent och en uppgång nästa på på 5,2 procent. Nederländernas centralbankschef Klaas Knot sade i början av juli att riskerna för en sämre utveckling än huvudscenariot har minskat.

Men å andra sidan beskrev tyske Bundesbankschefen Jens Weidmann återhämtningen som "smärtsamt långsam". Den ekonomiska aktiviteten når inte förkrisnivån förän mot slutet av 2022, enligt honom.

Enligt protokollet från förra rådsmötet beror storleken på BNP-fall och återhämtningen på hur effektiva åtgärderna är för att begränsa spridningen av coronapandemin, samt hur utbudskapacitet och inhemsk efterfrågan påverkas permanent.

ECB anser sig ha gjort sitt för ett ta sedan åtgärderna den 4 juni. Då lämnades depositräntan oförändrad på -0,50 procent. Samtidigt utökades obligationsköpen i Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) med 600 miljarder euro till 1.350 miljarder euro. PEPP förlängdes också från årsskiftet till åtminstone juni 2021.

ECB-chefen väntas på torsdag uppmana EU-ledarna, som möts för ett extra toppmöte fredag-lördag, att lämna sitt bidrag till återhämtningen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel föreslog i fredags ett återhämtningspaket på 750 miljarder euro och en långtidsbudget 2021-2027 på 1.074 miljarder euro.

En positiv nyhet för ECB är att konflikten med tyska författningsdomstolen verkar vara på väg mot en lösning. Den 5 maj förklarade författningsdomstolen att ECB:s gamla PSPP-program för obligationsköp överskred ECB:s befogenheter.

Den 22 juni svarade ECB:s vicechef Luis de Guindos att ECB är redo att tillhandahålla nödvändig information till Bundesbank och därmed tillfredsställa domstolens krav. Tyske finansministern Olaf Scholz beskrev det som en lösning utan drama.

Sedan förra rådsmötet den 4 juni har råoljepriset för Brentoljans enmånadstermin stigit till 43 dollar per fat från 39:25 dollar.

Euron har stärkts till strax över 1:13 dollar från strax över 1:12 dollar.

Utveckling sedan förra rådsmötet   juni        maj     april
==============================================================
Inflation (HIKP) y/y               0,3%       0,1%       0,3%
Kärn-HIKP y/y                      0,8%       0,9%       0,9%
- Energi                          -9,4%     -11,9%      -9,7%
- Livsmedel                        3,1%       3,3%       3,6%
- Tjänster                         1,2%       1,3%       1,3%
- Varor                            0,2%       0,2%       0,3%
PPI y/y                                      -5,0%      -4,5%
Arbetslöshet                                  7,4%       7,3%
Industriproduktion y/y                                 -28,0%
Detaljhandel y/y                             -5,1%     -19,6%
M3 y/y                                        8,9%       8,2%
Lån till hushåll y/y                          3,0%       3,0%
Lån till företag y/y                          7,3%       6,6%
Kombinerat PMI                      48,5      31,9       13,6
Konfidensindikator (ESI)            75,7      67,5       64,9
==============================================================

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -