DNB
POSITIVT KVARTAL MED LÄGRE KREDITFÖRLUSTER - ANALYTIKER (Direkt)

2020-07-13 10:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den norska storbanken DNB:s resultat för det andra kvartalet var klart positivt med solida utfall för intäkter och driftkostnader, samtidigt som kreditförlusterna sjönk och kärnprimärkapitalrelationen visade på en imponerande robusthet.

Det skriver norska Arctic Securites i en kommentar enligt TDN Direkt.

DNB-aktien var på måndagsförmiddagen upp 9 procent på Oslobörsen när bolaget var först ut av de nordiska storbankerna att delårsrapportera för det andra kvartalet.

"Utdelningen på 9 norska kronor per aktie för 2019 är fortfarande osäker, men vi bedömer att sannolikheten för utdelning har ökat efter rapporten", skriver Arctic Securities.

Ett annat analyshus, Pareto Securities, noterar samtidigt att DNB:s högre än väntade resultat och starka kapitalisering gick hand i hand med lägre tillväxt och att det väntas hålla nere analytikernas vinstestimat.

DNB redovisade ett kvartalsresultat före skatt på 6,3 miljarder norska kronor. Det var mer än dubbelt så starkt som ett genomsnitt av 18 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, om ett resultat före skatt på 3,0 miljarder norska kronor.

Räntenettot på 9,5 miljarder norska kronor var 1 procent högre än analytikernas snittprognos. Att bankens totala intäkter sammantaget blev 15 procent över förväntan berodde främst på att den volatila raden för tradingintäkter var klart ljusare än väntat.

Samtidigt var kreditförlusterna på 2,1 miljarder norska kronor cirka 40 procent lägre än befarat. I första kvartalet var i stället DNB:s kreditförlustreserveringar på närmare 6 miljarder norska kronor drygt dubbelt så stora som då väntades.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


DNB Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -