RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER PÅ MARKNADEN, SEK TAPPADE MOT USD (Direkt)

2020-07-10 16:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens händelser gav tämligen neutrala rörelser på marknaden där svenska räntor handlades svagt nedåt med tioårsräntan ett par punkter lägre. Europaräntorna handlades också lägre med den tyska tioårsräntan omkring 3 punkter ned. Kronan försvagades en aning mot dollarn men höll sig oförändrad mot euron.

På fredagseftermiddagen publicerades PPI-utfall från USA som visade att producentpriserna oväntat sjönk med 0,2 procent i juni, jämfört med föregående månad. Mot juni 2019 sjönk producentpriserna med 0,8 procent. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,4 procent under månaden och en minskning med 0,2 procent mot samma månad förra året. Wells Fargo konstaterade i en kommentar att pristrycket i USA fortsatt förefaller vara klent.

Grannlandet Kanada visade på fredagen att arbetslösheten sjönk till 12,3 procent i juni, från 13,7 procent månaden före. Antalet sysselsatta ökade med 952.900 personer. Väntat var en att arbetslösheten skulle sjunka till 12 procent samtidigt som antalet sysselsatta väntades att öka med 700.000 personer.

Den kanadensiska statistikmyndigheten framhöll att rapporten reflekterar läget på arbetsmarknaden fram till mitten av juni och noterade att restriktionerna som infördes för att motverka coronavirusets spridning har lättats betydligt sedan dess.

USA-räntorna sjönk något i Europahandeln där tioårsräntan handlades 4 punkter ned jämfört med torsdagens svenska stängning.

I Europa lade Europeiska rådets ordförande Charles Michel fram ett kompromissförslag om återhämtningspaketet och EU:s långtidsbudget 2021-2027.

Förslaget innebar ett tämligen oförändrat återhämtningspaket men en sänkt långtidsbudget till 1.047 miljarder euro från kommissionens 1.100 miljarder. Långtidsbudgeten visar även att Sverige och andra stora nettobetalare behålla sina rabatter på EU-avgiften. För Sverige blir det 798 miljoner euro i en klumpsumma.

"Vårt mål är inte att bränna pengar utan att investera och reformera", sade Michel vid en presskonferens på fredagen.

Industriproduktion-utfall för Frankrike och Italien för maj visade positiva besked. Särskilt noterbart var siffrorna för Italien som visade en ökning med 42,1 procent mot april, långt över förväntade 22,8 procent.

ING betonade dock i en kommentar att det fortfarande är en lång väg att gå för Italien. Trots att maj bjöd på så starka siffror och banken underströk att produktionen för maj befinner sig på en nivå som är 20 procent lägre än vad den var i januari.

På hemmaplan publicerades protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 30/6, där direktionens ledamöter konstaterade att pandemin har haft kraftigt negativa konsekvenser på världsekonomin.

Ledamöterna såg tillgångsköp som mest effektivt i nuläget men att en räntesänkning framöver inte är omöjligt.

Enligt ledamöterna har Riksbanken och andra centralbankers olika åtgärder bidragit till att hålla räntor låga och att utlåningen till hushåll och företag har hållits uppe. Dock betonades att osäkerheten om utvecklingen framöver är fortsatt mycket stor trots att tecken på återhämtning börjar synas.

Under mötet beslutade Riksbanken att utöka ramen för tillgångsköpen från 300 till 500 miljarder kronor till och med juni 2021 samt att sänka räntorna och förlänga löptiden på den utlåning som görs till bankerna medan reporäntan lämnades oförändrad på noll.

SEB skrev i en kommentar att protokollet visar att styrelsen börjar bli mer och mer oeniga angående den framtida penningpolitiken. De menade att Stefan Ingves förhåller sig mer till synen att tillgångsköp är det mest effektiva instrumentet för en mer expansiv penningpolitik. Medan vicechefen Per Jansson tydligt indikerar att räntorna bör sänkas till en negativ nivå ifall förtroendet till inflationsmålet brister.

Annan statistik från fredagen visade att kinesiska banker förmedlade 1.810 miljarder yuan i nya lån under juni, upp från 1.148 månaden före. De utestående lånen ökade 13,2 procent i årstakt. Kina-siffrorna visade även att penningmängden, mätt som M2, ökade 11,1 procent under juni, jämfört med motsvarande månad föregående år.

ING skrev i en kommentar att dessa siffror tyder på att infrastrukturprojekt kommer att se en återhämtning och att investeringar i kapital kommer att växa i en snabbare takt i juni jämfört med föregående månader.

På valutamarknaden handlades kronan drygt ett öre svagare mot dollarn vid fredagens svenska stängning, jämfört med vid torsdagens svenska stängning, kring 9:18 medan kronan samtidigt var oförändrad mot euron vid 10:38.

Dollarn var något stärkt gentemot euro ned mot 1:13 men lite försvagad mot yen till nivå under 107.

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -