På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

OBÖRSEN
AVSLUTADE UPPÅT, INKASSOBOLAG VINNARE, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2020-07-10 17:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade fredagen med uppgångar, efter handel som pendlat ovan nollstrecket en majoritet av dagen. Globala placerare fortsätter oroas över den illavarslande trenden i covid-19-fall och för att nya nedstängningar återigen kan bli aktuella.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning upp 0,8 procent till nivån 1.712. Aktier för 15 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Intrum steg 15 procent till 210 kronor efter att kredithanteringsföretaget meddelat att resultatet för det andra kvartalet förväntas bli väsentligt bättre än prognosen som gavs i förra kvartalsrapporten i början av maj.

"Under andra halvan av andra kvartalet har vi sett en relativt snabb återgång mot ett normalläge i de 24 europeiska marknader som vi är verksamma i. Detta har möjliggjort en starkare utveckling av vår verksamhet och högre inkasseringsnivåer jämfört med våra tidigare interna förväntningar", skrev Intrums vd Mikael Ericson.

Den mindre sektorkollegan, Hoist, tog till sig av de positiva signalerna och steg drygt 8,5 procent. Både bolagen var, enligt fredagens inrapportering, blankade till 11,9 respektive 4,7 procent av kapitalet.

Autoliv höll sig i toppskiktet av storbolagsindexet hela dagen. Investmentbanken Goldman Sachs har återupptagit bevakningen med köprekommendation. Autoliv steg 1,9 procent.

Bland de mest handlade storbolagen var både SKF och SEB upp cirka 2,1 procent medan Swedish Match backade med nästan 2,1 procent och Getinge sänktes med 2,5 procent.

Under fredagens rapportflod inkom rapporter från bland annat Itab, Atrium Ljungberg och Xvivo.

Itab handlades upp 12 procent efter att bolaget presenterat ett resultat efter skatt på 4 miljoner kronor, tyngt av engångsposter på 30 miljoner. Bolaget spår att ebitda-resultatet för helåret 2020 kommer uppgå till 380 - 420 miljoner kronor, samt berättade om transformationsplanen.

Atrium Ljungbergs rapport överträffade förväntningarna på sista raden. Utfallet var dubbelt så högt som förväntningarna enligt Infront. Aktien steg 1,2 procent.

Transplantationsbolaget Xvivo Perfusion vände till förlust i det andra kvartalet, pressat av effekterna från covid-19. Aktien föll nästan 3,6 procent.

Sedana Medicals fas 3-studie med Isoconda nådde sitt primära mål. Bolaget kunder därmed påvisa att de har en effektiv sederingsmetod, för ventilatorvårdade intensivvårdspatienter, som inte är sämre än propofol. Aktien belönades med en uppgång på cirka 11 procent.

GHP Specialty Care presenterade en ökning i ebit-resultatet, trots en sjunkande omsättning under kvartalet. Ledamoten Johan Wachtmeister köpte även aktier för drygt 5,1 miljoner aktier efter rapporten vilket adderade till kursuppgången. Aktien slutade 19 procent upp för dagen.

Graf: OMXS30 fredagen den 10 juli

image

Källa: InfrontAtrium Ljungberg B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

GHP Specialty Care - I dag

{point.key}

Hoist Finance - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

ITAB Shop Concept - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Swedish Match - I dag

{point.key}

Xvivo Perfusion - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -