ITALIEN
SER UT UNDVIKIT EXTREMT BNP-FALL 2 KV - ANAYTIKER (Direkt)

2020-07-10 14:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Statistik över italiensk industriproduktion och detaljhandel för maj visar på en snabb återöppning efter landets hårda nedstängning. Detta minskar i sin tur risken för ett extremt BNP-fall i det andra kvartalet.

Det bedömer ING i en analys och som känner sig bekväma med prognosen om 9,8 procents BNP-tapp för helåret 2020.

Under fredagsförmiddagen framkom att italiensk industriproduktion ökade med 42 procent i maj jämfört med föregående månad, men backade med 20 procent från samma månad 2019. Trading Economics konsensus pekade mot ett tapp på 33 procent mot maj 2019.

"Trots den starka återhämtningen i maj visar statistiken att det är ett stort gap att fylla", konstaterar ING.

Banken tillägger att produktionen till stor del drogs i gång under maj varpå inte mycket mer förbättring är att vänta i juni. Orderboksläget är fortsatt klent och det råder en stor osäkerhet kring de långsiktiga ekonomiska skadorna från covidkrisen i form av förlorade jobb och konkursade företag.

"Det går inte att anta att produktionsgapet mot nivåerna inför covid stängs igen under sommarmånaderna", fortsätter ING.

Analytikerna på Oxford Economics anser i sin tur att den högre produktionen än väntat i maj medför en risk på uppsidan mot deras prognos om drygt 12 procents italienskt BNP-tapp i det andra kvartalet. Det konstateras att produktionsåterhämtningen i maj var bredbaserad med störst ökning i transportsektorn, upp 140 procent under maj, mot april, men ändå 40 procent lägre jämfört med i februari.

"Produktionen i samtliga huvudsektorer inom industrin är ned runt 20 procent mot i februari", fortsätter analysen.

Även om den ytterligare återhämtningen blir väldigt mild i juni kan produktionen för det andra kvartalet som helhet tänkas ha fallit mindre än 20 procent, tror ekonomerna.

"Det vore något bättre än vår senaste prognos där vi räknade med 21 procents tapp i det andra kvartalet och det utgör helt klart en risk mot vårt antagande om 12,5 procents BNP-fall i det andra kvartalet", skriver Oxford Economics.

Italien släpper BNP-siffror för det andra kvartalet den 31 juli, då väntar även detaljhandelssiffror för juni. I tisdags visade siffror för maj att italienska detaljhandelsförsäljningen ökade 24 procent i maj, mot april, men var ned drygt 10 procent jämfört med maj 2019.

På fredagen har vidare statistik visat att fransk industriproduktion ökade 20 procent i maj mot april, att jämföra med konsensusförväntan på runt 15 procents ökning.

För euroområdet räknar Oxford Economics med att industriproduktionen steg kring 15 procent under maj och att nivån därmed är kring 16 procent lägre mot i februari. Denna statistik väntas från Eurostat på tisdag i nästa vecka.

Den fortsatta återhämtningen i euroområdets industriproduktion väntas dock bli "väldigt gradvis", med en återkomst till samma nivå som i det fjärde kvartalet 2019 först under nästa år. Trots olika stora nedstängningar i länder verkar industriproduktionen ha tappat ungefär lika mycket sedan i februari i de större euroområdesländerna, konstateras även.

"Det är ytterligare en stark indikation på hur starkt som euroområdets industrileveranskedjor är integrerade", summerar Oxford Economics.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -