Intel
Sinch steg på förvärvsnyhet - Lannebo Teknik ökade 4,4 procent i juni (Finwire)

2020-07-10 08:59
Fonden Lannebo Teknik steg 4,4 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 4,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 17,3 procent och är därmed bättre än index som har ökat 11,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

En av månadens större nyheter är den pågående annonsbojkotten mot Facebook. Enligt flera tidigare annonsörer, har Facebook inte gjort tillräckligt för att förhindra spridningen av hatiska budskap på plattformen. Vid månadsskiftet hade över 400 bolag meddelat att man ej skulle köpa annonser på Facebook under hela juli månad. Då nyheten kom föll aktien med cirka åtta procent. Eftersom Facebook är ett innehav i fonden uppger förvaltarna att man följer utvecklingen mycket noga.

Månadens bästa innehav blev Sinch, som under juni gått ut med att man förvärvar indiska ACL Mobile. Förvaltarna är positivt inställda till förvärvet och menar bland annat att Sinch nu får en attraktiv exponering gentemot den indiska marknaden. Under månaden genomförde Sinch även en emission som Lannebo Teknik deltog i.

Storinnehavet Apple hade också en bra månad och aktien steg med 14 procent. De huvudsakliga orsakerna menar förvaltarna är lättade restriktioner och återöppnandet av samhällen.

Svagast utveckling under månaden hade Intel. Förvaltarna ser flera orsaker till aktiens sexprocentiga nedgång i juni.

"Den negativa utvecklingen förklaras delvis av ökad oro för handelskriget
mellan USA och Kina, vilket skapar osäkerhet för bolag i halvledarindustrin. Dessutom meddelade Apple att de slutar använda Intels komponenter i Mac-datorer, för att istället tillverka
sina egna. Det motsvarar en liten del av Intels omsättning men är en negativ nyhet för bolaget. Intel har med tiden ökat sitt fokus på datacenter och den satsningen blir alltmer tydlig", skriver förvaltarna.

Under månaden köptes aktier i Palo Alto Networks, Advanced Micro Devices och Salesforce.com. Man sålde aktier i Sinch.

Fondens största innehav vid månadens slut står nedan.

Microsoft - 8,6 procent vikt
Apple - 6,8 procent
Alphabet - 6,8 procent

[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lannebo Teknik - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -