EU
SVERIGE MISSNÖJD MED MICHELS FÖRSLAG OM CORONASTÖD (Direkt)

2020-07-10 18:26

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige motsätter sig det nya förslaget om ett återhämtningspaket eftersom det är för stort och fortfarande innehåller bidrag i stället för lån till EU-länder.

Det sade EU-minister Hans Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

Han kommenterade kompromissförslaget tidigare på fredagen från Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Charles Michel föreslog ett återhämtningspaket som uppgick till 750 miljarder euro, varav 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder euro i lån.

"Vi tycker att man ska låna ut pengarna i stället. Och fortfarande är koppling för lite till de faktiska effekterna av krisen", sade Hans Dahlgren.

Huvuddelen av de 750 miljarderna finns i en återhämtningsfond på 310 miljarder euro. Charles Michel föreslog att 70 procent av detta belopp, alltså 217 miljarder, ska fördelas 2021-2022 enligt historiska data - arbetslösheten 2015-2019, BNP och befolkningen.

Resterande 30 procent, eller 93 miljarder, ska fördelas 2023 efter hur kraftigt BNP-fallet blir 2020-2021, samt BNP och befolkning.

Sverige tycker att den andra fördelningsmetoden är "mindre dålig" eftersom den ger stöd efter faktisk ekonomisk skada.

"Det är ändå ett väldigt trubbigt instrument. Det vore bra om man kunde hitta något ännu mer träffsäkert instrument", sade EU-ministern.

Samtidigt medgav han att det är en svår avvägning mellan träffsäkerhet och viljan att få iväg åtminstone en del av stödet snabbt.

I Charles Michels förslag sätts villkor för att ett EU-land ska få stöd. Landet måste ta fram en reformplan och få den godkänd med kvalificerad majoritet av övriga EU-länder i ministerrådet.

Hans Dahlgren sade att detta inflytande från ministerrådet är bra i stället för att ge makten åt kommissionen på området.

Flera av de sparsamma länderna, som Nederländerna, sägs vara rädda för att kommissionens kontroll av reformplanerna blir alltför släpphänt.

Vidare gav Charles Michels förslag Sverige, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike fortsatta rabatter på EU-avgiften i form av klumpsummor under långtidsbudgeten 2021-2027.

Sveriges klumpsumma blir 798 miljoner euro, eller 8,3 miljarder kronor. Eftersom rabatternas existens har ifrågasatts överhuvudtaget sade Hans Dahlgren att förslaget var ett steg framåt.

Men det räckte inte. Sveriges EU-avgift skulle ändå öka från den nuvarande nivån på 0,82 procent av Sveriges BNP.

Sveriges avgift kan minskas antingen genom höjd rabatt eller sänkt total volym på EU-budgeten, sade Hans Dahlgren.

Sverige är också misstänksam mot Charles Michels förslag om många nya intäktskällor för EU-budgeten (egna medel).

Dock kan Sverige tänka sig att diskutera ett förslag om en plastskatt.

När det gäller tanken på en gränsskatt för koldioxidintensiva importvaror har Sverige ingen fast ståndpunkt, delvis för att inget konkret förslag finns. Frågan är heller inte lätt eftersom klimatambitioner står emot Sveriges frihandelsprinciper, sade Hans Dahlgren.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -