EKOFIN
ALLA KOSTNADER PÅ BORDET I BUDGETSAMTAL - SVERIGE (Direkt)

2020-07-10 15:26

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige, Nederländerna och Finland krävde på fredagen alla kostnader på bordet inför nästa veckas EU-toppmöte om återhämtningspaketet och långtidsbudgeten.

Vid fredagens ekofinmöte reagerade bland annat de tre EU-länderna på beskedet från Europeiska investeringsbanken att den behöver ett kapitaltillskott på omkring 70 procent av nuvarande kapital.

Orsaken är nya stora arbetsuppgifter för EIB i återhämtningspaketet och långtidsbudgeten.

För svensk del betyder det 6 miljarder kronor i inbetalt kapital till EIB och 54 miljarder i garanterat kapital.

"Det är ett rätt betydande tillskott", sade Max Elger, statssekreterare på finansdepartementet, till Nyhetsbyrån Direkt efter ekofinmötet.

Han ersatte finansminister Magdalena Andersson på mötet.

"Finland, Nederländerna och Sverige poängterade behovet av att även denna fråga ligger på bordet när man diskuterar allt annat i kretsen av stats- och regeringschefer", sade han.

EU-ledarna ska försöka hamra fram en överenskommelse om återhämtningspaketet och långtidsbudgeten vid ett extra toppmöte den 17-18 juli.

"Vi ska inte åta oss en massa saker som sedan betyder att vi måste betala en massa extra", fortsatte Max Elger.

Sverige har ännu inte tagit ställning till EIB:s begäran om kapitaltillskott. Men det fungerar som en påminnelse om att det handlar om mycket stora belopp, sade statssekreteraren.

"Det är viktigt att hålla nere åtaganden i alla sammanhang", sade han.

Finansministermötet på fredagen inventerade också läget för EU:s stödprogram som finansministrarna kom överens om i påskas.

Hittills har två åtgärder startat, EIB:s lånegarantier till småföretag och ett låneinstrument till stöd för korttidsarbete, kallat Sure.

Anledningen är att inte tillräckligt många EU-länder har godkänt åtgärderna på nationell nivå. Men alla godkännanden verkar nu bara vara några veckor bort.

Svenska företag väntas främst vara intresserade av EIB:s garantier till småföretag. Andra länder har visat intresse för Sure.

Ekofinmötet tog också rutinmässigt upp granskningar av om EU-länder utanför euron har kvalificerat sig för inträde i valutaunionen. De så kallade konvergensrapporterna fann som väntat att så inte är fallet.

Ingen stor sak gjordes av att Sverige i princip är tvingad till att gå med i euron.

Det nämndes i förbigående och "utan emfas", att bara Danmark har ett formellt undantag och att övriga EU-länder är ålagda att gå med i EMU, sade Max Elger.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -