RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, FORTSATT MÅNGA ARBETSLÖSA I USA (Direkt)

2020-07-09 16:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk något överlag på torsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned. Dollarn tappade något mot yenen men stärktes lite mot euron.

Data från Kina visade på ett lite högre pristryck än väntat, vilket kan vara en positiv indikation för återhämtningen hos företagen.

I euroområdet var den tyska uppstudsen i maj lite mindre än antagits. Tysklands export steg 9,0 procent och importen steg 3,5 procent, jämfört med föregående månad, väntat var 13,8 respektive 12,0 procent.

Jämfört med februari, före coronakrisen, har exporten minskat 26,8 procent och importen 18,2 procent.

Commerzbank noterade att exporten till euroområdet tycks ha förbättrats något, medan leveranserna till USA ännu inte återhämtat sig. För juni väntas en betydande uppgång i exporten, bland annat har dubbelt så många bilar exporterats jämfört med maj och även andra sektorer antas ha förbättrat sina leveranser.

"Men varuexporten andra kvartalet väntas ha minskat med över 20 procent jämfört med första kvartalet", skrev Commerzbank.

USA-räntorna sjönk något, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 0,64 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA minskade med knappt 100.000 till 1,314 miljoner förra veckan, under väntade 1,375 miljoner. Fyraveckorssnittet drogs ned med 63.000 till 1,437 miljoner.

Antalet som fortsätter att få bidrag minskade men ligger fortsatt något över 18 miljoner, vilket motsvarar en arbetslöshet på 12,4 procent av arbetskraften, ned från 12,9 procent föregående vecka.

ING noterade samtidigt att 14,4 miljoner personer dessutom får ersättning via en bredare definition i stödet under pandemin, vilket gör att totalen uppgår till 32,9 miljoner.

"Detta visar på den fortsatta extrema stressen på arbetsmarknaden och indikerar att arbetslösheten snarare är närmare 20 procent än de 11,1 procent som listats officiellt", skrev ING.

Yuanen stärktes till under 7-nivån mot dollarn för första gången sedan i mars. Craig Chan på Nomura sade att en svagare dollar, förbättrade utsikter för Kina och det ändå begränsade agerandet från Trump-administrationen mot Kina sammantaget har stöttat yuanen.

"En sak som fått det att tippa över är den rätt betydande uppgången i portföljinvesteringar i Kina", sade Craig Chan till Dow Jones.

Nästa vecka publiceras BNP för andra kvartalet och en del ekonomer spår en uppgång, efter -6,8 procent y/y första kvartalet. Larry Hu på Macquire tror på en uppgång med 3 procent i årstakt.

"Det handlar om en V-formad återhämtning, men frågan är hur motståndskraftig den kommer vara andra halvåret", sade han.

Pundet har fortsatt att stärkas mot dollarn, på två dagar rör det sig om cirka 1 procent till 1:2660.

Pundet fick visst stöd av de stimulansåtgärder som finansminister Rishi Sunak presenterade på onsdagen, bland annat sänkt moms för turistsektorn, bonus till företag som tar tillbaka permitterade och sänkt fastighetsskatt.

Rishi Sunak sade på torsdagen att Storbritannien står inför en betydande recession, och att det är för tidigt för att säga hur snabb återhämtningen kommer att bli.

"Vi kommer inte veta den exakta formen på återhämtningen på ett tag… Jag är absolut nervös kring läget i ekonomin", sade han.

En avtalslös brexit vid årsskiftet är fortsatt ett hot för pundet. EU och Storbritannien har under veckan haft informella samtal men enligt kommissionens talesperson råder det fortsatt "betydande avstånd" mellan parterna.

Svenska räntor sjönk svagt ned medan kronan stärktes 2 öre till 9:16 mot dollarn och 3 öre till 10:38 mot euron.

Utfallsdata visade på ett fortsatt kärvt läge i den svenska ekonomin i maj. Hushållens konsumtion steg 1,2 procent i maj från föregående månad, men sjönk 9,7 procent i årstakt. Bland annat minskade transportkomponenten med 28,7 procent.

Hushållens konsumtion var tillsammans med offentlig konsumtion och exportnettot stora bidrag till att SCB:s nya aktivitetsindikator minskade med 1,5 procent under maj, och -9,6 procent i årstakt. För perioden mars-maj sjönk aktiviteten med 7,1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Indikatorn ska efterlikna BNP, om än med ett klart mindre underlag.

Analytiker noterade att botten i nedgången i Sverige kanske blir i maj i stället för i april, och uppåtrisken för andra kvartalets BNP-utfall har minskat.

"Jag hade trott att den skulle plana ut, men nu sjönk den i stället 1,5 procent. Det finns dock fortsatt en uppåtrisk för vår prognos att BNP kommer att falla 9 procent under andra kvartalet och Riksbanken som har en liknande prognos", sade Olle Holmgren, ekonom vid SEB, i en kommentar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -