Lannebo Europa Småbolag A EUR
Nya innehav i form av John Menzies och Northern Data - Lannebo Europa Småbolag ökade 0,1 procent i juni (Finwire)

2020-07-09 15:43
Fonden Lannebo Europa Småbolag A SEK steg 0,1 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,3 procent och är därmed sämre än index som har minskat 15,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Bolagen som i juni bidrog mest till avkastningen var Aalberts och Volution Group.

Cykliska industribolaget Aalberts presenterade under månaden relativt starka försäljningssiffror, vilket kom som en lättnad för investerarna och aktien steg.

På den negativa sidan fanns innehaven i Biffa och Terveystalo.

Avfallshanteraren Biffa har under coronakrisen sett en kraftig förändring i avfallsvolymer från företag och hushåll, vilket tvingat bolaget att göra stora anpassningar till det nya läget. Förvaltarna nämner att bolagets ledning dock uttrycker optimism kring möjligheterna att på sikt gå ur krisen med en starkare marknadsposition.

Nya innehav för månaden blev John Menzies och Northern Data.

Tyska Northern Data utvecklar "superdatorer" med kraftig beräkningskapacitet. Enligt förvaltarna ger innehavet en gynnsam exponering mot långsiktiga trender inom exempelvis Big Data-analyser.

"John Menzies, ett brittiskt servicebolag inom marktjänster för flygindustrin, är också ett nytt innehav i fonden. Företaget gynnas av fortsatt outsourcing-trend av marktjänster och tankning.
Marktjänstemarknaden inom flygindustrin är fragmenterad och John Menzies kan växa framöver genom konsolidering av marknaden. Föga förvånande så har företaget påverkats kraftigt av
fallande passagerartal till följd av Covid-19 men ny data pekar på gradvis återhämtning för både passagerar- och godstrafik", skriver förvaltarna.

Under juni sålde fonden aktier i Datagroup, Tecan och Medios.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Interpump Group (4,8 procent vikt), Medios (4,7 procent) och Volution (4,2 procent).



[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lannebo Europa Småbola... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -