AMF Balansfond
Centralbankerna stödjer marknaderna - AMF Balansfond (Finwire)

2020-07-09 12:22
AMF Balansfond har ökat med 9,1 procent under det andra kvartalet, vilket kan jämföras med index som under samma period ökat med 9,2 procent. I den positiva vågskålen finns ränteportföljen som gått starkt, medan allokering och Sverige-portföljen återfunnits i den negativa vågskålen när det gäller relativavkastningen mot index.

Fonden har en mix av aktier och räntepapper. Fondens avkastning på uppsidan hänger samman med allokeringen mot aktier. Under början av året återfanns också en övervikt som successivt minskades ned. Nu har förvaltaren Björn Lind åter ökat i aktier, även om han fortsatt benämner andelen som neutral till sin karaktär.

“Vi har viktat upp något i aktier under kvartalet, från 60 procent till 62. Det hänger samman med att vi ser en bättre risk/avkastning för aktier just nu”, säger han. Mycket talar för att all den ekonomiska stimulans som sjösatts under senare tid borgar för en återhämtning under senare delen av 2020 och 2021

Fondens innehav i Asien och Europa har utvecklats väl jämfört med sina index medan USA och Sverige utvecklats lite sämre. Samtliga regioner har emellertid haft en positiv avkastning under perioden.

Ränteportföljen har gått starkt under kvartalet och slagit sitt jämförelseindex. Portföljen har gynnats av utvecklingen för företagsobligationer.

“Vi hade ett bra andra kvartal som präglades av en återhämtning av kreditmarknaden. Årsavkastningen påverkas negativt av det första kvartalet då vi missgynnades av vår övervikt av företagsobligationer. Den övervikten gav oss samtidigt en högre avkastning under det andra kvartalet”, säger förvaltaren Björn Lind.

Ränteförvaltningen utgår från att räntorna kommer att vara låga under en lång tid framöver.

“Vår bedömning är att vi kommer att ha låga räntor under en längre tid. Det finns inget som tyder på att inflationen går upp eller att räntorna sticker iväg. Marknaderna har stöd av centralbankerna, och det är positivt för fondens avkastning”, säger ränteförvaltaren Johan Moeschlin.

Räntedelen av Balansfonden består till huvuddelen av stats- och bostadsobligationer men innehåller även en betydande andel företagsobligationer, så kallade investment grade-papper. Under perioden har mycket fokus lagts på företagens balansräkningar, likviditet och förmågan att hantera krisen.

Sammanfattningsvis anser förvaltaren att Balansfonden har en väl avvägd fördelning mellan aktier i olika regioner och en diversifierad ränteportfölj.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Balansfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -