AMF Aktiefond Sverige
Ökningar i Tele2, Atlas Copco och Epiroc för AMF Aktiefond Sverige under andra kvartalet - upp 21,5 procent (Finwire)

2020-07-09 12:16
AMF Aktiefond Sverige hade ett mycket starkt andra kvartal. Fonden ökade med 21,5 procent och hittills i år är fonden ned med 6,6 procent.

“Den optimism som har präglat de finansiella marknaderna sedan mitten av maj stöds ytterligare av en successivt starkare statistik. OMX30 har nu återhämtat 70 procent av det fall som följde efter coronakrisens utbrott. Samtidigt väntas vinsterna hos de svenska börsbolagens falla med 26 procent i år. Allt sammantaget anser vi att Stockholmsbörsen blivit högt värderad, bland annat i jämförelse med sin egen historik”, säger förvaltaren Tomas Risbecker i en kommentar.

Under kvartalet var portföljens största relativa vinnare Sinch, som ökade med 98 procent. Andra vinnare var Beijer Ref och Kinnevik. Relativa förlorare var Evolution Gaming, eftersom fonden enligt dess riktlinjer inte får äga spelbolag (hasard), samt Hufvudstaden och Fabege. Detta trots en undervikt i fastighetssektorn.

“Årets kursnedgångar är delvis en konsekvens av extrema lyft i fjol. Bolagen har också drabbats av att kontorsvakanserna i Stockholm city har tagit ett kliv uppåt under coronakrisen”, säger Risbecker.

Under kvartalet har fonden ökat i Tele2, Atlas Copco och Epiroc. Ökningen i verkstad motiverar Risbecker enligt följande.

“Till exempel Atlas Copco har ett starkt kassaflöde med hög visibilitet samt över tiden stabila marginaler. Bolaget ser en solid återhämtning i Kina med full produktion. I det längre perspektivet är vacuum fortsatt tillväxtsegmentet och de tar marknadsandelar samt flyttar upp kunderna till dyrare produkter.”

Fonden har minskat positionerna i Investor, Sandvik och Securitas. Investmentbolaget väger fortsatt tungt i fonden med en andel om över 7 procent.

Tomas Risbecker lyfter i övrigt upp att stora tematiska förändringar har satts på paus i och med coronakrisen.

“Vissa hävdar att mycket av det som sker nu kommer att normaliseras när minnet av viruset bleknar. Det är ett argument som vi anser haltar eftersom många av de trender vi ser startade långt innan viruset träffade världen. Geopolitiska spänningar mellan USA/Kina, Brexit och hur euroområdet ska styras. Förändrade kulturella normer i hur vi hälsar, arbetar och shoppar är här för att stanna. Regeringar världen över har fått ett ekonomiskt och socialt mandat att ta länder ur krisen. Fenomenet ‘skuld’ är sannolikt något vi kommer att få läsa mycket om framöver”, säger han.

Risbecker menar också att urbaniseringen, en trend som pågått under 50 år och kan få sig en törn om allt fler människor börjar att arbeta hemifrån.

“Tävlingen för att nå teknologisk överlägsenhet accelererar ytterligare. Mer distansarbete, mer smarta system, mer 5G, mer Industry 4.0, mer mjukvara och mer IT-tjänster. Fokus på hållbarhet var tydlig redan innan pandemin och ökar snarare under tuffare tider. Ett bra exempel på detta är EU’s gröna återhämtningspaket”, säger han.

Risbecker frågar sig också om marknaden inte är för pessimistisk när det gäller turism.

“Många tvivlar också på att turismen i världen någonsin kommer att komma tillbaka till samma nivåer som vi hade innan corona, men allt är inte nattsvart. Varje år får allt fler människor ekonomiska möjligheter att kunna resa och turismen är enormt viktig för många länder och individer. Det talar för att den kommer tillbaka, kanske till och med snabbare än de flesta tror”, avslutar Risbecker.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Sverige - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -