AMF Aktiefond Nordamerika
Största positiva bidraget kom från halvledarindustrin i AMF Aktiefond Nordamerika - fonden upp 12,5 procent (Finwire)

2020-07-09 12:04
AMF Aktiefond Nordamerika steg med 12,5 procent under andra kvartalet, som kom att bli det starkaste kvartalet för den amerikanska aktiemarknaden på över två decennier. Fondens jämförelseindex steg 13,0 procent. Dollarn försvagades med 6 procent mot kronan under perioden. Det uppger förvaltaren Ulf Alexandersson i en intervju.

Antalet fall av Covid-19 fortsatte stiga under det andra kvartalet, men takten avtog och den 16 april tillkännagav Vita Huset sin plan för öppnandet av landet. Delstaterna började gradvis öppna upp igen. Amerikanska centralbanken Federal Reserve utökade kraftigt sitt stödprogram för små och medelstora företag samt köp av diverse räntebärande tillgångar.

Arbetslösheten nådde rekordnivåer i april - till stor del drivet av temporära uppsägningar - men har därefter förbättrats avsevärt, liksom konsumentförtroendet. Inköpschefsindex världen över är över lag tillbaka på tidigare nivåer innan pandemiutbrottet.

Samtliga sektorer steg under kvartalet. Sällanköpsvaror (framförallt bil- och husrelaterat), teknologi samt energi var de sektorer med bäst utveckling, medan allmännytta och stapelvaror hade en mer modest utveckling.

Största positiva bidraget kom från halvledarindustrin, särskilt övervikten i grafikkortstillverkaren Nvidia som steg med 44 procent samt halvledarbolaget Analog Devices som steg med 38 procent. Innehavet i kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s, som steg med 35 procent, gav ett stort positivt bidrag.

Största negativa bidragen kom från undervikten i bolag och sektorer som föll kraftigt i samband med pandemiutbrottet men som steg rejält under andra kvartalet, särskilt bolag verksamma inom resande, restauranger och dylikt. Fonden har åter en position i hotelloperatören Hilton.

Under kvartalet har fonden gradvis positionerat sig mer offensivt. Främst har innehaven i sällanköpsvaror, finans och verkstad ökat, på bekostnad av kommunikationstjänster, hälsovård och stapelvaror. De största innehaven vid kvartalets slut var Microsoft, Alphabet och Visa.

“Marknadsutsikterna är fortsatt styrda av hur pass framgångsrika världens länder är i att hantera spridningen av covid-19. Sannolikt befinner sig delar av amerikanska ekonomin i en teknisk recession och analytikernas estimat för bolagens omsättning och vinster för innevarande och nästkommande år är fortsatt nedtryckta, trots sex veckor av kontinuerliga upprevideringar mot slutet av kvartalet. Värt att ha i åtanke är att historiskt tenderar aktiemarknaden att multipelkontraktera innan recessioner är ett faktum, och expandera innan de är över”, avslutar Ulf Alexandersson.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Nordamerika - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -