AMF Aktiefond Europa
Brenntag och GetLink nyinköp för AMF Aktiefond Europafond - fonden upp 11 procent under andra kvartalet (Finwire)

2020-07-09 11:50
Efter den kraftiga börsnedgången under första kvartalet så steg kurserna på aktiemarknaden rejält under det andra kvartalet. AMF Europafond gick upp med 11,0 procent, vilket var 1,6 procentenheter bättre än fondens jämförelseindex.

“Aktiemarknaden har överraskande snabbt återhämtat sig efter den initiala “coronachocken” och det förefaller som om marknaden förväntar sig att 2021 kommer bli ett mer eller mindre “normalt” år. De flesta företagsledare jag lyssnar på gör bedömningen att återhämtningen kommer att ta lite längre tid, och jag är böjd att hålla med. Icke desto mindre så tror jag att samhällslivet kommer återgå när vi får riklig tillgång till vaccin, men än ligger det antagligen något år bort”, säger förvaltaren Anders Fagerlund i en kommentar.

Förändringarna i fonden har varit begränsade under kvartalet på det stora hela. Fonden har minskat i aktier som Fagerlund betraktar som mer defensiva till karaktären. Han pekar på exempelvis nederländska Unilever, en konsumentjätte som tillverkar allt från schampo till GB-glassar. En annan försäljning är nederländska matjätten Ahold Delhaize, där positionen minskats.

Istället bedömer Anders Fagerlund att han fyndköpt. Han pekar på att fonden köpt in Brenntag, som är en distributör av kemikalier, samt GetLink, vilket är bolaget som äger tunneln under Engelska kanalen.

Europafonden deltog också i två börsintroduktioner, vilka båda utvecklats starkt. Dels JDE Peet’s som är världens näst största kaffebolag (äger bland annat Gevalia i Sverige) och dels italienska medicinteknikbolaget GVS som tillverkar filter – för alltifrån bilmotorer till ansiktsmasker. Aktiekursen i JDE Peet’s har hittills stigit med 15 procent medan GVS gått upp med hela 27 procent.

Överavkastningen mot index på 1,6 procentenheter under kvartalet förklaras med enskilda aktieval, snarare än att förvaltaren över- eller underviktat olika sektorer.

Störst positivt bidrag kom från det franska byggmaterialbolaget Saint Gobain, som gick upp 39 procent under perioden. Andra nämnvärda bolag var Vivendi (äger Universal Music och Canal+) och Deutsche Telekom. Sämst i portföljen gick brittiska telekomjätten BT och finansbjässen Lloyds.

Fonden har fortsatt en mycket stor övervikt i aktier relaterat till förnybar energi, vilket har varit positivt för avkastningen. Totalt är cirka 13 procent av fondens värde direkt relaterat till förnybar energi, där de största innehaven är Vestas (vindkraftverk), Enel (bygger vind/solparker), EDPR (vind/solparker), Örsted (havsbaserad vind) och Prysmian (kablar till sol/vindkraftverk). Värt att nämna är också Ceres Power, ett engelskt företag som utvecklar bränsleceller. Ceres Power rusade med hela 51 procent under kvartalet. Innehavet är dock blygsamt i förhållande till fondens storlek.

Anders Fagerlund bedömer att börsbolagens vinster bottnat och att ekonomin successivt kommer att bli bättre från nuvarande nivåer, men han oroas samtidigt av den snabba kursuppgången på börserna.

“Blickar vi framåt så tvekar jag inte på att den globala ekonomin gradvis kommer att bli bättre från den nuvarande deprimerande corona-nivån. De stora frågorna är dock 1) hur mycket bättre och 2) hur snabbt det kommer att gå. Aktiemarknaderna indikerar en snabb återgång till det ’normala’, men jag är lite bekymrad över att marknaden gått upp lite för mycket och lite för snabbt. Men marknaden har ofta rätt”, avslutar Fagerlund.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Europa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -