Strand Småbolagsfond
Strand Småbolagsfond ökade 3,5 procent i juni - spår dålig rapportperiod och fortsatt osäkerhet (Finwire)

2020-07-08 21:21
Fonden Strand Småbolagsfond steg 3,5 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Enligt förvaltarna drivs aktiekurserna av nyheterna kring covid-19:

"Till stor det har uppgången haft stöd från pandemiutvecklingen i Europa där antalet fall minskar samtidigt som rörelsefriheten successivt har ökat. Dock finns oroshärdar både i Europa och i resten av världen".

Enligt förvaltarna är det långt kvar tills faran är över. Det största hotet anses vara ifall hela länder behöver stänga ner igen.

Vidare anser förvaltarna att kommande rapportperiod kommer vara dålig, med försäljningstapp upp emot 50 procent eller mer. Dock anses marknaden vara förbered på detta. Samtidigt kommenterar förvaltarna de höga värderingarna hos vissa bolag:

"'Finverskad' som ofta levererar investeringsvaror till industrin och som bör påverkas negativt ett par år framöver ligger till exempel nära all time high, medan företag som är kopplade till bilindustrin, där det rimligen finns ett uppdämt utbytesbehov efter ett par dåliga år och där återhämtningen bör bli ganska snabb ligger betydligt lägre."

För att hitta motiveringar till varför värderingarna är höga måste man blicka långt fram i tiden, enligt Strand Kapitalförvaltning. Vidare skriver förvaltarna att det är svårt att hitta alternativ till aktier.

Vid månades slut uppgick aktievikten till 90,3 procent.

De innehav som bidrog mest till fondens positiva utveckling var Xvivo Perfusion, Sdiptech och Tobii. Sämst gick det för Dustin, Episurf Medical och Veoneer.

[Tabell 1]

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Strand Småbolagsfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -