STORBRIT
INNOVATIVA ÅTGÄRDER, MEN ÄNDRAR EJ SPELPLAN - ING (Direkt)

2020-07-08 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiske finansministerns budskap på onsdagen var innovativt men kommer sannolikt inte att helt ändra förutsättningarna för vare sig Storbritanniens ekonomiska utsikter eller för pundet.

Det skriver ING i en kommentar efter att finansministern Rishi Sunak på onsdagen presenterat sin ekonomiska sommaruppdatering.

"Vi tror att den pågående osäkerheten som omgärdar handelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU kommer att dominera berättelsen för pundet, och skulle kunna knuffa EUR/GBP till 0:92 de kommande månaderna", skriver ekonomerna.

Inför presentationen satte ING upp fyra utmaningar för finansministern när landet går in i återhämtningsfasen för covid-19. Den största av utmaningarna är kopplad till jobben.

ING noterar att Sunak valde att inte förlänga permitteringsstödet bortom oktober och det kommer att leda till att jobb går förlorade. Men den stora nyheten i dag var att regeringen kommer att betala 1.000 pund i bonus per anställd som tas tillbaka från permitteringen och hålls anställd till och med januari nästa år.

Enligt ING ser det ut som en rätt generös policy, men inom logi-/matsektorn, en av dem som mest använt sig av permitteringsstödet, skulle det vara tillräckligt för att betala en månadslön, baserat på 2019 års snitt för veckolönen.

ING tror inte att bonusen kommer att ändra kursen för arbetsmarknaden helt och hållet, men kan bidra till att dämpa en del av smällen för företag mer brett, och det är också värt att notera att företag kommer att få bonusen även om de redan tagit tillbaka personal från permittering.

ING noterar också att skattesänkningar på det stora hela undveks. Visserligen valde regeringen att sänka momsen för utvalda sektorer och också ge 50 procent rabatt på restaurangnotor måndag-onsdag under augusti månad.

"Det ser ut att vara en utveckling av det voucher-schema som föreslogs under helgen, och har antagligen bättre chans att locka människor tillbaka till besöksnäringarna eftersom det eliminerar risken för att en motsvarande kontantinjektion skulle sparas snarare än spenderas. Med detta sagt är storleken på denna åtgärd, i verkligheten rätt liten", skriver ING.

Vidare noterade ekonomerna den rätt stora förändringen för stämpelskatten, men de tror att bostadsmarknaden kommer att fortsätta domineras av oro kring jobbsäkerheten, trots detta nya stöd från regeringen.

"Kort sagt finns det några innovativa åtgärder i finansministerns senaste uttalande, men för marknaderna är detta inte en stor intervention, åtminstone inte jämfört med de stora siffror alla blivit vana vid", skriver ING och tillägger att det inte är sannolikt att förslagen kommer kosta nära så mycket som de 30 miljarder pund (eller runt 1,5 procent av BNP) som är finansdepartementets bedömning.

Men det bör, åtminstone på marginalen, hjälpa till att dämpa en del av turbulensen på arbetsmarknaden de kommande månaderna.

"Men viktigare är att ingen summa av finanspolitiskt stöd kan maskera det faktum att den brittiska återhämtningen hänger nästan enbart på att undvika en återgång till upprepade, omfattande nedstängningar", enligt ING.

Detta är inte bara viktigt för företagen utan hushållens förtroende för säkerhetsåtgärderna kommer att vara helt avgörande, och kommer i många fall antagligen vara en större drivkraft för att spendera de kommande månaderna än den finansiella hälsan.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -